Mokslininkai sukūrė virtualią bakteriją  (2)

JAV mokslininkai sukūrė virtualią bakteriją, atkartojančią realiose bakterijose vykstančius biologinius procesus. Šis pasiekimas jau vadinamas proveržiu siekiant geriau suprasti ligų prigimtį ir kurti efektyvesnius vaistus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stenfordo universiteto (JAV) mokslininkai sukūrė kompiuterinę programą, kuri yra tiksli skaitmeninė bakterijos Mycoplasma genitalium replika, įskaitant DNR ir kitus ląstelės komponentus, pranešė „Telegraph.co.uk“. Tyrėjai tikisi, kad kompiuterinė simuliacija padės jiems geriau išsiaiškinti ląstelėse vykstančių procesų mechanizmus, atskleis genetines ligos priežastis ir padės atrasti naujus gydymo ir profilaktikos būdus.

Mokslininkų grupės, savo tyrimo rezultatus paskelbusios žurnale „Cell“, vadovas profesorius Markusas Covertas BBC sakė, jog dažnai klaidingai manoma, kad vėžį gali sukelti pavieniai genai. „Iš tikrųjų yra tūkstančiai veiksnių, kurie pasireiškia labai sudėtingais būdais. Kad suprastume, kaip ima vystytis liga, turime grįžti į pačią pradžią ir pabandyti suvokti, kaip veikia atskira ląstelė“, – sakė jis.

Kad geriau perprastų ląstelės sudėtingumą, profesorius M. Covertas ir jo kolegos nusprendė atkurti visą bakterijos M. genitalium gyvenimo ciklą. Ši lytiniu keliu perduodama bakterija mokslininkų buvo pasirinkta dėl jos biologinio paprastumo, sakoma pranešime.

Informacija apie šios bakterijos biologinius procesus buvo surinkta iš daugiau nei 900 mokslinių žurnalų, o jos pagrindu sukurta kompiuterinės imitacijos programa, kurioje kiekvieną ląstelę reprezentuoja 500 MB duomenų sankaupa. Mokslininkai tikisi, kad šis skaitmeninis modelis, kurį bus galima parsisiųsti, bus lygiai taip pat naudingas biologams, kaip panašūs kompiuterinės simuliacijos įrankiai yra naudingi inžinieriams ir kitų sričių profesionalams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(2)
(0)
(1)

Komentarai (2)