Rugpjūčio 31 d. mėlynasis mėnulis bus matomas ir Lietuvoje (Video)  (2)

Mėlynasis mėnulis (angl. – „blue moon“). Tai – astronomijos terminas. Įdomu yra tai, kad Mėlynojo mėnulio reiškinys įvyks ir šį mėnesį. Dar įdomiau – jis bus matomas ir Lietuvoje (nors štai Japonija, Kamčiatka, Polinezija ir kitos Tolimųjų Rytų šalys į laimingųjų gretas šįkart nepatenka). Ar tai reiškia, kad rugpjūčio 31 d. Lietuvos padangėje spindės melsvas mėnulis?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikrai ne. Bent jau tikriausiai ne. Mėnulis pamėlynuoti neturėtų (nebent koks išimtinis atvejis – netikėtas ir galingas kurio nors iš Krakatau kalibro ugnikalnių išsiveržimas ar didžiulis gaisras, po kurio atmosferoje pasklistų dalelės, tam tikrais atvejais galinčios mėnulio šviesai suteikti silpną melsvumo atspalvį). Tai kas gi per reiškinys yra tas mėlynasis mėnulis?

Tai – astronominė situacija, kai per vieną mėnesį mėnulio pilnatis stoja net dusyk. Taip įvyks šį rugpjūtį – pilnatis stos rugpjūčio 1 d. ir rugpjūčio 31 d. Kita Mėlynojo mėnulio situacija turėtų pasikartoti po trejų metų – 2015-ųjų liepą (taipogi laikotarpiu tarp minėto mėnesio 1 d. ir 31 d.).

Mėlynojo mėnulio situacija nėra toks retas reiškinys, koks, pavyzdžiui, yra Veneros tranzitas, kuris vyko šių metų birželį ir pasikartos tik po daugiau nei šimto metų. Dvi pilnatys per vieną mėnesį iškrinta maždaug kas 2,66 metų arba kas 32 mėnesius. Kaip taip nutinka?

Mėnulio „mėnuo“ trunka maždaug 29,5 paros – tiek laiko mūsų palydovas užgaišta, apsukdamas vieną ratą aplink Žemę. Vieno tokio „reiso“ metu mėnulis patiria visas keturias fazes – nuo jaunaties per priešpilnį iki pilnaties ir nuo pilnaties per delčią vėl iki jaunaties. Paprastai į vieną kalendorinį laikotarpį telpa po vieną mėnulio fazę. Bet kadangi dauguma kalendorinių mėnesių trunka 30 d. ar 31 d., susidaro „langas“, pro kurį sušvinta astronomų pavadintas „mėlynasis mėnulis“.

Paprastai 1824 m. atsiradusi anglų kalbos idioma „once in a blue moon“ (išvertus pažodžiui – „sykį, šviečiant mėlynam mėnuliui“) reiškia absurdą ar neįtikėtiną situaciją. Kaip šis terminas atsirado astronomijoje?

Tai atsitiko 1946 m. žurnale „Sky & Telescope“ pasirodžius astronomijos mėgėjo Džeimso Hju Prueto (James Hugh Pruett) straipsniui. Jame ūkininkų naudotas „mėlynojo mėnulio“ terminas buvo ne visai teisingai perfrazuotas, suteikiant jam kiek kitokią reikšmę. Mat praėjusių šimtmečių ūkininkų almanachuose terminas „mėlynasis mėnulis“ reiškė trečią pilnatį iš keturių pilnačių per vieną metų laiką (vasarą, rudenį, žiemą ar pavasarį). Viskas teisingai, keturios pilnatys per vieną metų laiką yra kur kas retesnis reiškinys už tris pilnatis. Esmė ta, jog „Sky & Telescope“ tiesiog supaprastino terminą – nuo tada jis ir tapo norminiu.

Bet kodėl tokiai situacijai apibūdinti pasirinkta mėlyna spalva (kam labiau prie širdies Boriso Moisejevo hitas „Голубая луна“ – tebūnie žydra)? Atsakymo į tai nėra – to niekas nežino. „Space.com“ naujienų autorius Džo Rao (Joe Rao) samprotauja, jog sąvoką „blue moon“ galėjo kilti iš panašiai į „blue“ skambančio senosios anglų kalbos žodžio „belewe“, kuris reiškia „išduoti, nepateisinti vilčių, išsižadėti“. Antroji per vieną mėnesį pilnatis yra „išdavikė“, nes ji „išduoda“ vienos pilnaties per mėnesį principą. Tiesa, pats šios interpretacijos autorius pripažįsta, jog ši versija – labai subjektyvi.

O kada gi tiksliai reikėtų pradėti dairytis danguje to „mėlynojo mėnulio“? Antroji rugpjūčio pilnatis stos rugpjūčio 31 d., 16:58 Lietuvos laiku. Tačiau, pavyzdžiui, Kamčiatkoje, taip pat Naujojoje Zelandijoje, Japonijoje ir kitose Tolimųjų Rytų šalyse „mėlynasis mėnulis“ neįvyks. Priežastis paprasta: ten pilnatis stos po pusiaunakčio, t.y. jau rugsėjo 1 dieną, pirmosiomis jos valandomis. Tiesa, mėlynuoju mėnuliu pasidžiaugti galės ir minėtų regionų gyventojai – mėlynojo mėnulio situacija ten susidarys rugsėjo mėnesį, kai antroji pilnatis stos rugsėjo 30 d. Tad Petropavlovsko-Kamčatsko (Rusija) ar Kraistčerčo (N. Zelandija) gyventojai nuskriausti neliks.

Gaila, tačiau visoms kitoms per mėnesį dusyk pasikartojančioms mėnulio fazėms (pvz., jaunačiai ar delčiai) išskirtinių pavadinimų suteikta nėra. Tiesa, „dvigubas“ mėnesio jaunatis ir „dvigubas“ mėnesio pilnatis sieja įdomus akcentas: jei kurį nors mėnesį stojo dvi pilnatys, tai reiškia, jog lygiai tą patį mėnesį, tik, daugeliu atveju, po ketverių metų stos dvi pilnatys ir susidarys mėlynojo mėnulio situacija.

Pavyzdžiui, 2008 m. rugpjūtį pasitaikė dvi jaunatys. Tad visai dėsninga, jog šiemet, 2012-ųjų rugpjūtį turime mėlynąjį mėnulį. Kadangi kitas mėlynasis mėnulis bus 2015-aisiais, nesunku paskaičiuoti, jog pernai liepa pasidabino dviem jaunatimis.

Vaizdo siužetas

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)