Sudužo nusileidimui Mėnulyje skirtas aparatas „Morpheus“ (Video)  (15)

Nedidelis kosminis aparatas, kurį sukonstravo NASA su tikslu leistis Mėnulyje sudužo bandymu metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV kosminė agentūra praneša, kad bandymų metu Kenedžio kosminiame centre Floridoje sudužo nedidelis kosminis aparatas pavadinimu „Morpheus“. Šį aparatą NASA konstravo, tikėdamasi, kad bandomojo modelio jaunesnieji broliai kada nors leisis Mėnulyje ar kur kitur už Žemės ribų.

Į vabzdį panašus prototipas „Morpheus“ jau buvo atlikęs keletą skrydžių, kuomet buvo prikabintas saugos lynais prie krano. Šį syk buvo bandoma skristi be apsauginių lynų, tačiau bandymas nepavyko. Vos po kelių sekundžių skrydžio, kosminis aparatas apsivertė ir visa jėga rėžėsi į žemę, kur netoli sukiojosi skrydį stebėję inžinieriai. Dar po kiek įvyko sprogimas, sunaikinęs aparato likučius. Spėjama, kad užsidegė įrenginio kuro talpykla, kurioje – skystas deguonis su metanu.

Šis NASA projektas yra išskirtinis. Juo siekiama pademonstruoti, kad NASA gali sukonstruoti kosminį aparatą ir turėdama mažą biudžetą, bendradarbiaujant su ne didžiausiomis aeronautikos bendrovėmis. Skraidyklė konstruojama, tobulinama ir bandoma jau beveik du metus, jai išleista tik 7 mln. JAV dolerių.

„Morpheus“ vieną dieną turėtų sugebėti vertikaliai pakilti ir leistis su kroviniu. Būtent tokių kosminių erdvėlaivių reikės, jei JAV kada nors turės kosminę bazę Mėnulyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)