Evoliucijos mitai: Dar daugiau klaidingų įsitikinimų  (5)

Tai jau paskutinis straipsnis šiame ilgame cikle apie populiariausius evoliucijos mitus. Turbūt galima išgirsti ir dar daugiau mitų apie evoliucijos teoriją, tačiau portalo newscientist.com nuomone, aprašytieji yra patys dažniausi ir populiariausi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Evoliucija yra tik teorija

Taip, iš tiesų, kaip ir Einšteino specialioji reliatyvumo teorija. Kalbėdami apie teoriją, mokslininkai turi galvoje paaiškinimą, paremtą įrodymais. Kreacionistai nori pasakyti, kad evoliucija yra tik hipotezė, neparemta įrodymais, o tokia ji nėra. Evoliucija yra faktas, kaip ir teorija.

Darvinas prieš mirtį atsižadėjo savo teorijos

Jei Einšteinas prieš mirtį būtų atsižadėjęs savo teorijų, ar Visata būtų kitokia? Mokslinės hipotezės virtimas teorija remiasi įrodymais, o ne jų kūrėjų norais. Bet įdomumo dėlei, šis mitas, populiarus tarp kreacionistų, yra netiesa.

Nėra pereinamųjų rūšių iškasenų

Nėra gražaus būdo pasakyti kitaip: bet kas, taip teigiantis, yra visiškas nemokša arba tiesiog melagis. Iš tiesų, yra pernelyg daug fosilijų su pereinamųjų rūšių savybėmis, kad jas būtų galima suskaičiuoti – trilijonai, jei skaičiuosime mikrofosilijas. Šios iškasenos rodo perėjimą tarp didžiųjų grupių, tarkim nuo žuvų prie amfibijų, taip pat nuo vienos rūšies prie kitos. Atrandama vis naujų iškasenų, nuo pusiau žuvies, pusiau amfibijos Tiktaalik’o iki ankstyvųjų žirafų su trumpesniu kaklu, nei dabartinių rūšies atstovų.

Yra rimtų problemų su evoliucijos teorija

Ar drįstumėte šokti nuo dangoraižio, nes nedarna tarp bendrosios reliatyvumo teorijos ir kvantų teorijos reiškia, kad yra rimtų problemų su gravitacijos teorija? Nedaug prasmingiau abejoti dėl evoliucijos egzistavimo tik dėl to, kad mokslininkai tebediskutuoja kai kuriuos jos aspektus, nei dėl tos pačios priežasties abejoti gravitacija. Yra pakankamai detalių, kurias reikia išspręsti, bet taip pat užtikrintai, kaip paleistas iš rankos akmuo nukris, gyvybė evoliucionavo ir nenustoja to daryti.

Jeigu mes išsivystėme iš beždžionių, kodėl pasaulyje jų dar yra?

Čihuahua, vokiečių dogai ir visos kitos šunų veislės buvo išvestosvilkų, bet pasaulyje dėl to vilkai neišnyko. Ir ką veisėjai daro tyčia, gali nutikti ir natūraliai: kai rūšys išsiskiria į negalinčias kryžmintis populiacijas, pastarosios gali vystytis labai skirtingai. Naujų rūšių atsiradimas nebūtinai reiškia senųjų išnykimą, nors iš tiesų, beždžionės, iš kurių mes išsivystėme, seniai išnyko – šimpanzės ir gorilos yra mūsų pusbroliai, o ne protėviai.

Kiti evoliucijos mitai

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
Autoriai: Vytautas Povilaitis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: