Ramiajame vandenyje aptikta dreifuojanti Makedonijos dydžio pemzos sala (Video)  (7)

Naujosios Zelandijos karinis laivynas pranešė apie atradimą Ramiajame vandenyne. Iš pradžių buvo informuota apie ledkalnį, bet vėliau paaiškėjo, kad tai – už 157 km į pietvakarius nuo Raulio salos (N.Zelandija) dreifuojanti vulkaninės pemzos sala, kurios plotas net 26 tūkst. kvadratinių kilometrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo dydžiu ši sala prilygsta Makedonijos valstybei. Pranešama, kad ši milžiniška sala dėl savo akyto paviršiaus laivybai nepavojinga.

Jūreivių teigimu, per pastaruosius 18 metų nieko panašaus jiems nėra tekę matyti, o mokslininkai spėja, kad tokia didelė sala susidarė iš povandeninio vulkano išmestų medžiagų.

Pemza, iš kurios sudaryta dreifuojanti sala – porėtas vulkaninės kilmės stiklas, susidaręs išsiskiriant dujoms, kai staigiai vėsta lava.

Beje, artimiausios radiniui salos plotas, lyginant su plūduriuojančiu pemzos dariniu – juokingas: tik 29 kvadratiniai kilometrai. Raulio sala yra stratovulkanas, kurio aukščiausias taškas – 516 metrų virš jūros lygio. Saloje šiuo metu gyvena tik joje įrengtos mokslinių tyrimų stoties darbuotojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(1)
(0)

Komentarai (7)