Išmeskite raktus, pamirškite slaptažodžius ir implantuokite RFID į ranką! (Video)  (37)

Jei norite būti pirmasis „truputėli“ kiborgas tarp draugų, pagalvokite apie RFID (radijo dažnio identifikavimo) technologiją įdiegtą jūsų rankoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

RFID – objektų žymėjimo ir sekimo technologija, pagrįsta radijo dažnio signalo panaudojimu objekto žymėje esančios informacijos nuskaitymui bei įrašymui. Dažniausiai Lietuvoje RFID pažymimi naminiai gyvūnėliai, kad jiems prapuolus ir atsiradus gyvūnų prieglaudoje, būtų aišku, kas yra šeimininkas. Taip pat Lietuvos Respublikos paso duomenų lape yra integruota nekontaktinė elektroninė laikmena, kurioje įrašomi asmens duomenys bei asmens veido atvaizdas.

Ir nors ši technologija yra išties daug žadanti, daugelis ekspertų kategoriškai prieš. Mat anot jų, RFID technologija sukurta tik tam, kad valdžia eilinius piliečius sekti galėtų. Ir jų, žinoma, nedomina jokie argumentai.

Tačiau ne visi taip galvoja. Programišių tarpe RFID – itin naudojama technologija. O implantai rankoje – nauja mada. Šios mados pradininkas ir aktyviausias skatintojas – programišius Amalas Graafstra. Padėjęs ranką ant namų ar biuro durų rankenos jis atrakina duris.

Prisilietęs prie motociklo jį užkuria. Išmaniajame telefone nebereikia slaptažodžio, jis atsirakina automatiškai, kai tik atsiduria programišiaus rankose. Kompiuterio slaptažodis? Taip pat nebereikalingas.

A. Graafstra teigia: „Tai nepaprasta ir be galo patogu. Daiktai atgimsta jums ir tik jums prisilietus“.

Nebereikia nešiotis raktų, nebereikia įsiminti slaptažodžių. O kaip su saugumu? Teoriškai įmanoma, kad kas nors prisilies prie jūsų jums to nepastebint ir nuskaitys jūsų RFID informaciją, o ją vėliau panaudos durims atrakinti. Tačiau pati informacija yra bevertė, jei ją pagrobęs asmuo nepažįsta jūsų, nežino kur gyvenate ir nežino kurį el. pašto adresą atrakina laikmenoje saugoma informacija. Jūsų saugumą galima prilyginti lapeliui, kurį nešiojatės visuomet kartu ir ant kurio surašyti slaptažodžiai. Jį jums pametus – kažkas jį ras, tačiau slaptažodžiai be informacijos, kur juos panaudoti, yra beverčiai.

Taigi, ar pasiruošėte gyvenimui su ryžio dydžio stikline kapsule, kurioje yra šiek tiek metalo? Medicininė implantavimo technologija labai paprasta. Tik bakst, ir viskas.

P. S. Asmuo įsodinantis RFID kapsulę vaizdo įraše yra A. Graafstra. Programišių konferencijos „Toorcamp“ metu „Implantavimo kabinete“ kiekvienas norintis galėjo gauti injekciją, kainuojančią 30 JAV dolerių su paaiškinimu, kaip ką tik gautą gėrį panaudoti. Susirinko nemaža eilutė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(3)
(2)
(0)

Komentarai (37)