Skystas baltymas meta iššūkį vandens svarbai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

faktas 2012-08-18 12:24
Puikus, švietėjiškas straipsnis. Bet kaip suprasti, kad straipsnio autorius V. Povilaitis, o parengė V. Valinskas?
kream 2012-08-18 13:01
Londono universiteto koledžas. Tas pats kaip Jurgis Krūmas arba Auksakalių koledžas.
sz520qm 2012-08-18 13:15
Nori atkreipti dėmesį į vertimą, kuris sumenkina UCL pavadinimą, ar nori pasakyti, kad "Londono universiteto koledžas" tėra ti kdar viena profkė? Jei pirmas variantas - na, priklauso nuo autoriaus ir susitarimo. Jei antras variantas - apsišviesk truputį daugiau.
sz520qm 2012-08-18 13:20
O kas liečia straipsnį - tai puikus atradimas ir dar vienas įrankis molekulinėje biologijoje ir biotechnologijose, pritaikomas proteinų laikyme, jų struktūros ir konformacinių pakytimų tyrimuose, jų veikimo principų tyrimuose, net eksperimentuose, kuriuose tiriama, ar įmanoma būtų išlaikyti tradicinę gyvybės mašineriją ne vandens tirpikliuose su pritaikymu kitose planetose. High five for science!
mobilunkas 2012-08-18 13:32
kompiuterio harde ir rame jokio skyscio ner, o virusu, kirminu, arkliu gali but prisiveise nezinia kiek, tad gyvybei reikia ne skyscio, bet aplinkos kuri gali kisti gyvenant ir dauginantis ir energijos saltinio
punktyras 2012-08-18 14:12
Autorius parašo/išverčia straipsnį, rengėjas – padeda jį portale, publikuoja
sz520qm 2012-08-18 14:29
. Gyvybė yra tikrai sudėtingesnė nei kompiuteriniai virusai.
faktas 2012-08-18 14:46
O aš nujaučiu, kad ateities algoritmai bus pakankamai panašūs į gyvybę. Neaišku, ar mes tai pamatysim, bet taip tikrai bus.
sz520qm 2012-08-18 16:16
Su klasikiniais diskrečiais kompiuteriais - nė velnio. Su paraleliai vykdomais, turinčiais daug jungčių turinčiais elementais, save apmokančiais, ir, būtinai, tolydžiais (ne diskrečiais)kompiuteriais/skaičiavimo mašinomis - galbūt taip. Bet algoritmų tokiose mašinose, neužrašytum nei ant popieriaus, nei galvoje suvirškintum.
mobilunkas 2012-08-18 17:27
kompiuterineje gyvybeje dar tik big bangas maziau nei pries 100 metu buvo, ir ju visatos dydis dar tik keletas terabaitu max, tai ko noret kad ta gyvybe tokia paprasta, lukterkim 400 000 metu, kol ims formuotis ,,atomai,, ir tada dar karta paziurekim i algoritmus
Amir 2012-08-18 17:41
Gyvybė irgi prasidėjo kaip (sąlyginai) paprastutis algoritmas.
Sinister 2012-08-18 22:36
Na ir kas? Nori pasakyt, kad vieną dieną algoritmas nustos but algoritmu, ir nuspręs būti kažkuo daugiau?
sz520qm 2012-08-18 23:25
Algoritmai nematuojami terabaitais. Algoritmus rašo žmonės ir algoritmai yra statiški - jie su laiku nekinta. Smegenys - dinamiškos, jose esantys algoritmai yra dinamiški - visos taisyklės rašomos, ir pagal jas vykdomos operacijos, pagal operacijų išeigą keičiamas pats kodas ir pan. Gamta ir visata - veikia irgi savaime, yra dinamiški.
kionig 2012-08-19 18:28
Pratryniau dalį komentarų. Per daug nenukrypkite su tais algoritmais.
Aurum 2012-08-19 18:42
Saunus atradimas. Dar vienas didziausias pliusas, kad galbut su polimerais baltymai bus daug stabilesni. Vandens mes turime daug, bet jis turi daug minusu. Negali dirbti mazesne nei 0C temperaturose (ledas). Taip pat nemazai apribojimu atsiranda virs 80C, kadangi sociuju garu slegis tampa jau gan didelis. Zinoma baltymams temperaturos tarp 10 ir 60 C dazniausiai yra pacios tinkamiausios, bet idomu butu iseiti uz ribu. Daug didesni idomumai atsiranda, jei dirbtume beoreje erdveje, kosmose, vakuume. Vanduo iskart pradetu garuoti, o vat polimeras lieka ir baltymas lieka visdar aktyvus. Panasu prasides visai nauja tyrimu era. Jeigu sie mokslininkai uzpatentavo si atradima, tai manau gales susikrauti nemazus pinigelius, pradeje gaminti baltymus istirpintus polimeruose.
sz520qm 2012-08-19 19:19
Matai, šie proteinai nėra ištirpinti PEG polimeruose. Jie tik yra "apvilkti" PEG'ais. Patikrinti proteinų tirpumą PEG'uose labai paprasta: tiesiog sumaišyk PEG ir proteinų miltelius. Garantuoju, nieko nesigaus. O va prijungti PEG'us ir jais apvilkti proteinus yra daug sudėtingiau, ypač, išlaikant proteinų struktūrą ir funkcionalumą. Būtent tai ir buvo padaryta. Būtent dėl to, ir paminėta, kad PEG'inti proteinai tapo skysti: paprastai jie miltelių formos. Šiaip gerus pritaikymus siūlai (proteinų naudojimas vakuume/kosmose - kiečiausias iš jų ), tačiau reikia nepamiršti, kad su proteinų didesniu stabilumu, prarandi ir funkcionalumą: kuo stabilesnis proteinas, tuo labiau jis statiškas ir mažesnė galimybė konformaciškai keistis. Dėl to, pvz. jei proteinas yra fermentas, jis praras savo aktyvumą.