Sintetinė medžiaga iš chitino: stipri kaip aliuminis, bet sveria perpus mažiau  (0)

Vabzdžių kūno paviršiaus danga yra gana universali medžiaga: chitino sluoksniai kaip biopolimeras sudaro stiprią, lengvą medžiagą, iš kurios sukuriamas egzoskeletas bei vabzdžių sparnai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai iš Harvardo universitete esančio Wyss instituto, skirto biologijos įkvėptai inžinerijai tyrinėti ir kurti, sukūrė dirbtinę vabzdžių dangos versiją, vadinamą „Shrilk“. Ši medžiaga yra tokia pat stipri kaip aliuminis, bet sveria perpus mažiau.

Naujoji sintetinė medžiaga pagaminta iš chitino, kuris išgaunamas iš krevečių kiautų likučių. Gamybos metu keičiant drėgmės lygį medžiagos standumas gali kisti, todėl iš tos pačios medžiagos gali būti pagamintas labai lankstus arba labai standus produktas.

Ši medžiaga yra biologiškai skaidi, todėl planuojama tirti jos tinkamumą medicinos reikmėms, pavyzdžiui, iš šios medžiagos gaminti siūlus, skirtus žaizdoms siūti, kadangi jie turi būti ypač stiprūs ir palaikantys audinių regeneracijos procesus. Taip pat ji galėtų būti pigi ir biologiškai iri alternatyvi medžiaga, pavyzdžiui, šiukšlių maišų ir pakuočių gamybai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekoidėjos.lt
Ekoidėjos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: