Pasakiškos vertės ambra: parfumerijos auksas iš... kašalotų žarnyno turinio  (1)

Paradoksali istorija nutiko viename iš Jungtinės Karalystės paplūdimių. Smėlėta pakrante Dorsete su savo tėčiu vaikštinėjęs 8-metis berniukas Čarlis Naismitas (Charlie Naysmith) koja paspyrė kažkokį keistą akmenį. Jis tėvą ir sūnų sudomino. Radinį parsinešę namo, jie internete išsiaiškino, jog rado ambros luitą. Pasirodo, ambrą už pasakiškus pinigus supirkinėja kvepalų gamintojai. O daugiau kaip puskilogramį svėręs rastasis egzempliorius, kaip paaiškėjo, vertas 63 tūkst. JAV dolerių. Viskas puiku. Tik reikalas tas, kad... po tokiu paslaptingu ir romantiškai skambančiu ambros pavadinimu glūdi šis tas ne itin malonaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, ambra yra kašalotų (angl. – „sperm whale“) žarnyno išskyros, kurias šie milžiniški žinduoliai išlieja į jūros ir okeanų vandenis. Glitus žarnyno „ejakuliatas“ sūriame jūros vandenyje sukietėja ir virsta ambra – nepaprastai paklausiu radiniu paplūdimiuose, kuris dažniausiai aptinkamas atsitiktinai.

Ambra ypatingai vertinama parfumerijos industrijoje. Naujausiuose kvepaluose tokie parfumerijos milžinai kaip „Chanel“ ar „Lanvin“ ambrą naudoja tam, kad kvepalų aromatas įsigertų į žmogaus odą ir kuo ilgiau išliktų.

Pačios ambros kvapas labai įvairuoja: kiekvienas ambros akmenėlis gali turėti kitokį kvapą – nuo sodraus žemės kvapo iki aštraus muskuso tvaiko ar salsvo smarso. Reikalas tas, jog jei kvepalų gamintojo „nosiai“ (asmeniui, atsakingam už kvapus ir jų derinius) ambros aromatas patiks, jis už ambrą paklos pasakiškus pinigus – dešimtis tūkstančių litų už keliasdešimt gramų.

Nors JAV parfumerijos pramonėje naudoti ambrą yra uždrausta (dėl grėsmės kašalotų populiacijai), kitų pasaulio šalių parfumerijos bendrovės (ypač Prancūzijos) ambrą naudoja noriai ir dažnai.

Reikia pripažinti, jog mokslininkams tikslią ambros kilmę išsiaiškinti dar nėra pavykę. Žinoma tik tiek, jog kai į kašaloto gerklę ar pilvą pakliūva kažkoks nepageidaujamas dirgiklis (dažniausiai – galvakojų moliuskų čiuptuvų nageliai [angl. – „squid beak“]), kašalotų organizmas jį gausiai suvilgo gličia substancija ir iššvirkščia lauk. Jei anksčiau buvo manoma, kad ambrą kašalotai „atrajoja“ per burną, tai dabar linkstama manyti, jog ambra išskiriama pro galinę kašaloto kūno dalį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(15)

Komentarai (1)