„Challenger“ ekspedicija: pirmasis žvilgsnis į jūros gelmes  (2)

Prieš 140 metų iš Portsmuto į mokslinę ekspediciją išplaukęs laivas „Challenger“ padėjo pamatus šiuolaikinei okeanografijai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Karinis laivas keičia profesiją

XIX a. baigiantis žmonijos žinios apie vandenynus apsiribojo tik jų viršutinio vandens sluoksnio ir seklumų tyrinėjimais. Jūreiviai ir mokslininkai beveik nieko nežinojo apie vandenynų gelmes. Edinburgo universiteto gamtos mokslų profesoriaus Čarlzo Tomsono (1830-1882) iniciatyva Didžiosios Britanijos vyriausybė 1872 metais surengė mokslinę ekspediciją. Jos tikslas – nustatyti cheminę vandens sudėti įvairiuose gyliuose, ištyrinėti jūros dugno fizines ir chemines savybes, išsiaiškinti kokie organizmai gyvena vandenynų gelmėse.

Ekspedicijai buvo skirtas 68 metrų ilgio karinis laivas „Challenger“. Tai buvo motorinė-burinė korvetė. Ji turėjo tris stiebus burėms iškelti ir 1200 AG garo mašinas. Per 14 metų, praleistų Karališkojo jūrų laivyno sudėtyje, ji nepasižymėjo jokiais kariniais žygiais. Kiek žinoma, šis laivas dalyvavo baudžiamojoje ekspedicijoje prieš Fidži salų gyventojus, kurie nugalabijo anglų misionierių. Pasaulinę šlovę šiam nedideliam laivui pelnė jo garsioji kelionė aplink pasaulį, atlikta vien tik moksliniais tikslais.

Prieš kelionę karinį laivą iš esmės pertvarkė. Jame buvo įrengtos laboratorijos, aprūpintos geriausiais to meto prietaisais. Triumuose gulėjo beveik 300 kilometrų ilgumo specialios virvės gyliams matuoti, tralai, įvairūs talpos mėginiams sudėti ir kitokia įranga.

Kelionė aplink pasaulį

Ekspedicija, vadovaujama kapitono George Nares, išplaukė 1872 metų gruodyje. „Challenger“ įgulą sudarė daugiau kaip 200 žmonių: karinio jūrų laivyno pareigūnai, mokslininkai, jų pagalbininkai ir jūreiviai. Gruodžio 30 dieną Biskajos įlankoje ekspedicija atliko pirmuosius tyrimus ir ši data laikoma šiuolaikinės okeanografijos (mokslas tiriantis konkrečių vandenyno dalių fizines ir chemines savybes, procesus, reiškinius ir jų ryšį su atmosfera, sausuma bei dugnu) pradžia.

Ekspedicijos kelionė aplink pasaulį truko tris su pusę metų. Per tą laiką „Challenger“ nuplaukė 68890 jūrmylių (127580 km) ir pabuvojo visuose pasaulio vandenynuose išskyrus Šiaurės Ledinuotąjį.

Ataskaita tilpo į 50 tomų

Ekspedicijos metų surinktų duomenų apdorojimui buvo sukurta speciali komisija. Ją sudarė kelių šalių žymiausi to laiko mokslininkai. Komisijos darbas užtruko beveik 20 metų. Galiausiai „Challenger“ ekspedicijos rezultatai buvo susumuoti penkiasdešimtyje tomų, kurių paskutinysis išleistas tik 1895 metais. Bendra ataskaitos apimtis – 295 tūkstančiai puslapių ir 3 tūkstančiai iliustracijų. Tai buvo pati išsamiausia, kokios iki tol neturėta, informacija apie Pasaulinio vandenyno gyvenimą. Ji neprarado savo reikšmės iki šių dienų. Beje, visa ekspedicijos ataskaita prieinama įvairiuose interneto šaltiniuose (pvz. 19thcenturyscience.org).

Po ekspedicijos korvetė „Challenger“ vėl buvo gražinta Karališkajam karo laivynui. Fiziškai ir morališkai pasenęs laivas 1921 metais buvo parduotas metalo laužynui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Diena.lt
Diena.lt
Autoriai: Venantas Butkus
(2)
(0)
(1)

Komentarai (2)