Kaip čiulba... kosmosas (Audio)  (3)

Ajovos universiteto mokslininkai paskelbė kosminio garso įrašą, užfiksuotą Žemės palydove „Radiation Belt Storm Probe“ esančiu elektrinių ir magnetinių laukų tyrimo instrumentu EMFISIS (angl. Magnetic Field Instrument Suite and Integrated Science).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viena iš jo sudedamųjų dalių – magnetometras, registruojantis magnetinio lauko pokyčius erdvėje. Prietaisas užregistravo radijo bangas, sklindančias Žemę gaubiančioje magnetosferoje. Šis reiškinys yra gana gerai ištyrinėtas, ir jo priežastis žinoma - tokias radijo bangas sukelia iš kosmoso atlekiančios didelės energijos dalelės. Tačiau šis įrašas mokslininkams pasirodė įdomus.

EMFISIS tyrėjo Kreigo Kletzingo (Craig Kletzing) teigimu, tai jau ilgus dešimtmečius stebimas reiškinys, o šiuos garsus galima pagauti ir paprastu radijo imtuvu. Pats garsas kiek primena paukščių čiulbėjimą, jis dažniau yra girdimas prieš aušrą, todėl buvo pavadintas „aušros choru“. Įraše užregistruoti 5-6 sekundžių intensyvūs radijo bangų pliūpsniai, einantys vienas po kito.

Garso įrašą išgirsti galima spustelėjus šią nuorodą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)