Saulę ir Žemę skiriantis atstumas apibrėžtas paprasčiau  (5)

Mokslininkai balsuodami iš naujo apibrėžė vieną pagrindinių matų astronomijoje – atstumą tarp Saulės ir Žemės.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kitą kartą, kai jūsų paklaus, kaip toli yra Saulė, galėsite atsakyti aiškiai ir užtikrintai, turėdami vienbalsį Tarptautinės astronomų sąjungos (TAS) palaikymą: už 149 597 870 700 metrų.

TAS rugpjūtį balsavimu nusprendė pakeisti atstumo, vadinamu astronominiu vienetu (av), apibrėžimą į paprastą skaičių. Iki tol vienetas buvo apibrėžiamas lygtimi, kuri apsunkindavo tikslius matavimus, be to, ji buvo sunkiai suprantama ne specialistams.

Kaip pranešama žurnalo „Nature“ interneto puslapyje, teigta, kad šis atstumas – „labai mažą masę turinčios dalelės, judančios aplink Saulę 0,01720209895 radianto (Gauso konstanta) per dieną nesutrikdyta apskrita Niutono orbita, orbitos spindulys“.

Šis apibrėžimas ne tik apsunkino mokslininkų darbą, bet ir neatitiko bendrosios reliatyvumo teorijos. Naudojant senąjį apibrėžimą, astronominio vieneto dydis kistų priklausomai nuo stebėtojo vietos Saulės sistemoje. Jei stebėtojas Jupiteryje atstumui nuo Žemės iki Saulės išmatuoti naudotų senąjį apibrėžimą, jo gautas rezultatas nuo matavimų Žemėje skirtųsi maždaug 1 tūkst. metrų.

Be to, Gauso konstanta priklauso nuo Saulės masės, o kadangi Saulė, spinduliuodama energiją, netenka masės, kartu kinta ir av dydis.

Astronomai tokį sudėtingą ir netiesiogininį astronominio vieneto apibrėžimą sugalvojo ne be priežasties. Kol nebuvo erdvėlaivių ir radarų, nebuvo jokio būdo tiesiogiai išmatuoti Žemę ir Saulę skiriantį atstumą.

Žemė aplink Saulę skrieja elipsės formos orbita, tad atstumas tarp šių dangaus kūnų svyruoja nuo maždaug 147 mlrd. iki 152 mlrd. metrų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(1)
(1)

Komentarai (5)