20 mlrd. JAV dolerių, kuriuos NASA skyrė vilčių nepateisinusiems projektams

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

phemark 2012-09-26 13:11
Na nesakyciau, kad visi 20mlrd buvo issvaistyti. Kaip tik sakyciau, kad vistiek dauguma ju buvo naudoja naujiems dalykams atrasti, testuoti ir panasiai. Tikrai daug projektu daliu buvo perkelta i kitus, sekmingus projektus.
kestutisz 2012-09-26 13:50
Ar tokioje tyrimų organizacijoje nors teoriškai įmanoma užsiimti tik naudingais projektais? Pvz, kad ir Curiosity - jis "naudingas" ar ne? O jei būtų iškilusi problema nusileidimo metu ir būtų buvęs prarastas?
vvv2 2012-09-26 13:59
kestutisz 2012-09-26 14:14
Būtent - net jei jie tuos 20mlrd būtų "bukvaliai" sukišę į po to sprogusią raketą, vistiek galėtų tiek pat greitai atsispausdinti :)
MindaugasV85 2012-09-26 15:07
Na tie 20mlrd. vienaip ar kitaip dingti negalėjo: iš jų buvo mokami atlyginimai NASA darbuotojams, buvo perkamos prekės iš kitų įmonių, pastarosiose vėl iš tų pinigų mokami atlyginimai ir t.t... Taip kad pinigai ne dingo, o cirkuliavo. Gal ne visai JAV rinkoje, bet kad apsiribojo šio pasaulio ribose, tai esu beveik įsitikinęs (nebent Nibiru gyventojai naudojasi ta pačia valiuta ). Ir apskritai pinigai turi vertę tik tiems bukagalviams politikams, o inžinieriai labiau vertina žinias ir patirtį.
vvv2 2012-09-26 15:18
- dabar pamąstyk, kam dirba bičas, reikalaujantis taupyti pinigus?
MindaugasV85 2012-09-26 15:32
a) vargu ar jis dirba; b) vargu ar jam iš tikrųjų rūpi tie, kuriais turėtų rūpintis.
perihellis 2012-09-26 15:32
įdomus klausimas. Galima atrasti nemažai priežasčių, kad ir pvz: reikia kažkur kitur nukreiti tuos pinigus. Reikia pristabdyti būtent tos organizacijos pažangą. Reikia pervilioti darbuotojus kažkur kitur. Na galima dar prigalvoti ir daugiau
Arns 2012-09-26 15:52
arba artėja rinkimai ir daugeliui žmonių visiškai vienodai ar ten išras kokią plokštelę suteikiančią papildomus kelis laipsnius atsparumui nuo karščio už milijardus, jiems už tuos pinigus būtu suteiktos socialinės paslaugos, surasta galimybė gauti kvalifikaciją ar sukurti darbo vietą... Kažkaip visi JAV iššvaistomus pinigus pateisina, bet kai ką nors panašaus padaro savi politikai, būna labai nepatenki, kad jie prasistumia sau artimiems žmonėms (lyg kitur pirštai ne į save linksta)
perihellis 2012-09-26 16:50
nes: http://www.anekdotai.lt/anekdotas/313
vvv2 2012-09-26 16:57
- Lietuva neturi savo pinigų, negali daryti jų emisijos, negali kurti projektų mokslo ar tiesiog gerbūvio kėlimui, nes EU ir valiutos fondas to neleidžia!
bahuriux 2012-09-26 19:14
Del to ir sedim siknoj. Kai balsavom uz stojima i EU ar buvome apie tai ispeti? Gal butu laikas sita reikala istaisyti?
Skeleton 2012-09-26 19:37
matavimo vienetai. Jeigu į žlugusį projektą įdėtus resursus pamatuotum ne pinigais, o kitaip? Pavyzdžiui žmonių darbo valandomis? Paskaičiuokim. NASA geras pavyzdys, nes didžiąją dalį NASA išlaidų sudaro atlyginimai specialistams. Sakykime inžinierius gauna atlyginimą apie 50k USD per metus ir dirba apie 2000 valandų, arba 25 USD už valandą. Padalijus 20 mlrd. USD iš 25 gauname beveik MILIJARDĄ iššvaistytų darbo valandų. Susimąstei?
Skeleton 2012-09-26 20:00
Jūs abu lunatikai ar ką? Norėtumėte beprotiškai spausdinti pinigus? Ir ką norite tuo pasiekti? Norite, kad kiaušinis kainuotų milijoną litų? http://funkydowntown.com/poor-people-in ... lionaires/ Nebeprisimenate tų laikų, kai litas dar nebuvo niekur pririštas, o parduotuvėse visos kainos buvo skelbiamos tik JAV doleriais? Visiems "monetaristams" laikas būtų suprasti, kad tokiomis manipuliacijomis su spalvotais popieriukais jūs materialių vertybių kiekio nepadauginate.
Skeleton 2012-09-26 20:17
O dabar grįžkime prie NASA. Iš straipsnio nesupratote kame problema. Politiškai NASA yra tarsi ministerija, kur vadovas keičiasi po kiekvienų rinkimų. Kartu su vadovu dažnai keičiasi vadovaujanti komanda ir organizacijos "kursas". O kadangi kosminiai projektai trunka ilgai, tai labai dažnai praeitos kadencijos vadovų pradėti projektai pametami pusiaukelėje ir griebiamasi naujų. "Curiosity" ir kitos Saulės Sistemos misijos yra daugiau išimtis, nes jos dažniausiai daromos ir administruojamos iš Jet Propulsion Laboratory (JPL). O JPL yra dalinai izoliuota nuo politinių beprotysčių dėl labai keisto dvigubo pavaldumo: JPL yra finansuojama kaip NASA dalis, bet administruojama Kalifornijos Technologijos Instituto (CalTech). Kaip skaitome straipsnyje, kai kuriuos žmones galutinai užkniso visas bardakas, todėl siūloma perorganizuoti administravimą taip, kad NASA vadovybė būtų labiau atitolinta nuo politikierių užgaidų.
kiesza 2012-09-26 20:49
Galima ir kitaip pažiūrėt į šitą dalyką, per tą laiką ką tu vadini iššvaistytomis valandomis tie mokslininkai tikrai dirbo ir tobulėjo. Tad jie nekalti, kad pasikeitė užsakovo planai ir buvo nutrauktas finansavimas tirimams, o mokslininkai būtinaiatsigriebs kitame projekte ir viršys lūkesčius, Na pagrendinė mintis tokia, kad pinigai tikrai nedingo. Ir šiaip pinigus pradanginti galima tik sudeginus arba išpylus į jūros dugną
Pjovėjas 2012-09-27 10:14
Nu keistai švaistymas suprantamas... Tai jei man architektas projektuodamas namą po mėnesio darbo pasakė: "ai žinai, aš patobulėjau, dabar man tavo namas neįdomus, projekto pusfabrikatį išmečiau ir iš vis einu pas kitą užsakovą" tai aš turiu džiaugtis nes "jis patobulėjo"? ir velniop, mano sugaištas laikas, sumokėti pinigai (net jei juos grąžins, jie laikinai buvo įšaldyti ir t.t. ir pan.) Jau nekalbant apie "materialesnius" dalykus: pvz., stalius - "ai, nebenoriu daryt kėdžių, visus išpjautinus ruošinius metam lauk į šiukšlyną, darom spintas" NASOS atveju greičiausiai vykdytojai (t.y. inžinieriai, mokslininkai) ir nekalti, bet tai nekeičia fakto, kad nutraukiant projektus jų neužbaigus, švaistomi ištekliai. Greičiausiai tiesa ir tai, kad reorganizavimas padėtų sumažint priklausomybę nuo politikierių irba padėtų išvengti "nerealių" projektų skaičių, kuriuos tiesiog reikia nutraukt, nes jie tiesiog neįmanomi nuo pat pradžių.
vvv2 2012-09-27 10:42
Laurynas19 2012-09-27 20:36
Man labai įdomu, kokią prekę perki pagamintą iš lietuviškų resursų, lietuviškom rankom? m? Telefonas? automobilis? degalai? drabužiai? televizorius? kompiuteris? mikrobangė? šaldytuvas? siurblys? Baldai? Laikrodis? Viryklė? Skalbimo mašina? Maisto produktai? Žaidimai? Muzika? Internetiniai žaidimai? Kiek iš jų pagaminti Lietuvoje? Iš Lietuviškų resursų? Sukurti Lietuviško proto bei rankų? Žinok visko kas nepatenka į šias ribas reikės atsisakyti norint pakeisti esamus pinigus ir "išjudinti Lietuvos ekonomiką". Sukurk appsą Iphonui parduok jį už porą dolerių Amerikiečiui ir už juos nusipirk lietuvišką duoną, prisidėsi prie Lietuvos ekonomikos judinimo labiau nei galvodamas kaip pakeisti Litą ar eurą.
perihellis 2012-09-27 22:17
šiaip visų pirma papasakok ar tiktai daug yra lietuvoj gaminamų daiktų, kurie čia vietoj yra parduodami? tai arba vienetiniai užsakymai arba viskas keliauja į užsienį, nes norint nusipirkt paprastą spintą reikia laukti mėnesį, kol pagamins ir susimokėt trijų iphone kainą už tą džiaugsmą. Kaži kokia žmonių dalis gali sau tai leisti? tos pačios kojnės kiek kainuoja