Lietuvos gyvuliai šeriami GMO pašarais?  (7)

Nors genetiškai pakeisti augalai Lietuvoje neauginami, į mūsų šalį kasmet įvežama tūkstančiai tonų pašarų su genetiškai modifikuotais organizmais (GMO). Gamtosaugininkai nerimauja, kad jais šeriami gyvūnai gali susirgti, o jų mėsa, pienas, kiaušiniai - pakenkti žmonėms, rašo lzinios.lt.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujausias skandalas dėl GMO kilo prieš keletą dienų, Prancūzijoje paviešinus  mokslininkų tyrimo rezultatus, kai žiurkės dvejus metus buvo šeriamos garsios JAV kompanijos "Monsanto" genetiškai modifikuotais kukurūzais. Joms ant kūno susidarė didžiuliai vėžiniai navikai.

Šie pašarai buvo legalūs. Europos Komisija (EK) leido juos pirkti, nes tvirtinta: įrodymų, kad jie kenktų gyvūnų sveikatai, nėra.

Plūsta ir į Lietuvą

Būtent dėl pašarų, kuriuose yra GMO, pastaruoju metu nerimauja ir mūsų šalies visuomeniniai gamtosaugininkai. Vienas Žaliųjų judėjimo lyderių biologas Andrius Gaidamavičius pareiškė: "Išvijome GMO gamintojus pro duris, bet jie įlindo pro langą."

Taip jis apibūdino pastarojo dešimtmečio Lietuvos pastangas neleisti auginti mūsų šalyje genetiškai modifikuotų augalų.

Tačiau, pasak A.Gaidamavičiaus, GMO atkeliavo kartu su gyvulių pašarais. "Ką suėda gyvuliai, tas pateks ir žmonėms. Nejaugi negalime užsiauginti savo pašarų?" - piktinosi jis. A.Gaidamavičiaus žodžius patvirtino Ekologinės žemdirbystės asociacijos tarybos narys Antanas Svirskis, kuris daug metų Lietuvos žemdirbystės institute tyrė sojas ir kitus baltymingus augalus.

"Kasmet į Klaipėdą atplukdoma tūkstančiai tonų sojų išspaudų ir rupinių iš Brazilijos ir kitų ne Europos Sąjungos šalių, kuriose auginama daug GMO. Jų pridedama į gyvulių pašarus", - sakė profesorius.

"Daugiau kaip 90 proc. tų importinių sojų yra genetiškai modifikuotos, t. y. su pakeistais genomais, kokių nebuvo per visą gyvybės ir žmogaus evoliuciją. Niekas nežino, kokį poveikį šie pašarai turės ne tik gyvuliams, bet ir jų mėsą vartojantiems žmonėms", - įspėjo mokslininkas A.Svirskis. Minėtas prancūzų slaptas mokslinis tyrimas rodo, jog A.Svirskio perspėjimas gali būti pagrįstas.

Ekologinės žemdirbystės asociacijos paraginti keletas ūkininkų augina Lietuvoje apie 1000 hektarų nemodifikuotų sojų, tačiau tai - lašas jūroje. A.Svirskis įtaria, jog mūsų šalyje plėsti sojų pasėlius trukdo tie verslininkai ir valdininkai, kurie suinteresuoti genetiškai modifikuotų pašarų iš užsienio tiekimo verslu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)