Moters krūtys vyrus domina dėl to, kad tai yra meilės jungikliai?  (15)

Kodėl heteroseksualūs vyrai tiek daug dėmesio skiria dideliems apvaliems riebalų maišams, karantiems nuo moterų krūtinių? Mokslininkai niekada negalėjo pateikti patenkinamo atsakymo į šį klausimą, tačiau visai neseniai neurologas iškėlė teoriją, kuri, pasak jo, „daug ką paaiškina“, rašo lifeslittlemysteries.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Emory universiteto (JAV) psichiatrijos profesorius Larry Youngas, tiriantis sudėtingų socialinių elgsenų neurologinius pagrindus, mano, jog žmonių evoliucija pažabojo senovinę neuronų grandinę, kurios pirminė paskirtis buvo stiprinti motinos ir naujagimio ryšį maitinimo krūtimi metu – dabar ši grandinė stiprina ir porų ryšį. Ir koks gi to pažabojimo rezultatas? Dabar krūtys patinka ne tik kūdikiams, bet ir vyrams.

Maitinimo krūtimi metu stimuliuojant moters spenelius, jos smegenis užplūsta neurologijos požiūriu aktyvus junginys oksitocinas, dar vadinamas „meilės narkotiku“. Šis junginys skatina moterį sutelkti visą dėmesį į vaiką ir jį mylėti. Tačiau per kelis pastaruosius metus mokslininkai išsiaiškino, kad tokiu principu veikianti neurologinė grandinė nėra aktyvuojama vien kūdikių.

Pastarųjų metų moksliniai tyrimai parodė, kad spenelių stimuliavimas daugumai moterų didina seksualinį susijaudinimą ir aktyvuoja tas pačias smegenų sritis, kaip ir klitorio ar makšties stimuliavimas. Kai seksualinis partneris liečia, glamonėja ar gnaibo moters krūtis, pasak L. Youngo, moters smegenyse, kaip ir kūdikio maitinimo metu išskiriamas oksitocinas. Tačiau šiuo atveju visas moters dėmesys skiriamas seksualiniam partneriui, taip stiprinant jos norą užmegzti su tuo asmeniu artimą ryšį.

Kitaip tariant, vyrai gali padidinti savo patrauklumą moteriai stimuliuodami jos krūtis glamonių ir sekso metu. Tam tikra prasme galima teigti, kad tokį vyrų elgesį paskatino tūkstantmečiai evoliucijos.

Krūtų trauka „yra smegenų sandaros efektas, brendimo metu užgimstantis heteroseksualiems vyrams. Evoliucija tokį smegenų grandinės susidarymą, dėl kurio vyrus moterų krūtys domina seksualiniame kontekste, palaimino todėl, kad jo rezultatas yra stipresnis moters ryšys su vyru. Tai yra elgesys, kuris vyrams išsivystė siekiant aktyvuoti moters motinystės ryšio grandinę“, - aiškino L. Youngas.

Bet kodėl moterų krūtys domina vyrus, kai toks elgesys nebūdingas kitiems krūtimi maitinantiems gyvūnams? L. Youngas mano, jog tai yra dėl to, kad mes užmezgame monogamiškus santykius, tuo tarpu 27 proc. žinduolių nuolatinių porų nesudaro. „Be to, tai gali būti susiję su faktu, kad vaikščiojame dviem kojomis, o mūsų seksas vyksta veidu į veidą – lytinių santykių metu taip atsiranda daugiau galimybių stimuliuoti spenelius. Pavyzdžiui, monogamiškų pelėnų patelių speneliai yra nukarę link žemės, o poravimasis vyksta iš nugaros, taigi, galimybių stimuliuoti spenelius nėra ir tokia savybė neišsivystė. Visai gali būti, kad mūsų seksualumo pobūdis taip pat paskatino didesnį domėjimąsi krūtimis“.

L. Youngas sakė, kad konkuruojančios teorijos, aiškinančios vyrų susidomėjimą moterų krūtimis neatsilaiko prieš išsamesnį nagrinėjimą. Pavyzdžiui, argumentas, kad vyrams stambiakrūtės moterys labiau aptinka dėl to, jog jiems atrodo, kad tokios moterys bus pajėgesnės išmaitinti kūdikius, neatrodo toks tvirtas įvertinus, jog sperma yra „pigi“ lyginant su kiaušialąstėmis ir vyrams nėra pagrindo būti išrankiais.

Tačiau L. Youngo naujoji teorija taip pat nagrinėjama išsamiai ir kritikos neišvengia. Rutgers universiteto (JAV) antropologė Fran Mascia-Lees, parašiusi nemažai mokslo darbų apie krūtų evoliucinį vaidmenį, teigia, kad viena silpna naujosios teorijos vieta yra tai, jog ne visus vyrus domina krūtys. „Tai yra visuomet svarbus evoliucinės biologijos klausimas siūlant universalias teorijas, aiškinančias kokią nors elgseną ar emocijas: o kaip gi su kultūriniais skirtumais?“, - aiškina mokslininkė. Pasak jos, kai kuriose Afrikos kultūrose moterys savo krūtų nedengia, o vyrai visvien ne itin jomis domisi.

L. Youngas teigia, kad vien dėl to, jog krūtys tam tikrose kultūrose nėra dengiamos, „nereiškia, kad jų masažavimas ir stimuliavimas nėra tų kultūrų glamonių dalis. Kol kas nėra daug išsamių mokslinių tyrimų vertinančių krūtų stimuliavimą glamonių metu antropologiniame kontekste“, - tvirtina teorijos autorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(2)
(0)

Komentarai (15)