Japonijos mokslininkai tvirtina pagaminę cheminį elementą 113  (1)

Grupė mokslininkų iš Japonijos paskelbė, kad galų gale susintetino periodinės cheminių elementų lentelės 113 elementą, dar vadinamą ununtrijumi, rašo latimes.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jei šis teiginys bus patvirtintas, tai bus pirmas kartas, kai japonai pirmieji susintetino teoriškai numatytą periodinės lentelės elementą. Ir pirmas kartas, kai Azijos mokslininkams tenka garbė suteikti vardą elementui.

Ununtrijus (tiesiogiai verčiant – vienas-vienas-trys) yra laikinas pavadinimas, suteiktas 113 lentelės elementui, kuris gali būti sukurtas tik laboratorijoje bei yra ypatingai nestabilus. Pasak mokslininkų, šį elementą susintetinti jie stengėsi net devynerius metus, ir tik praėjusį mėnesį jiems pavyko aptikti sintezei tinkamą sąlygų kombinaciją.

Mokslininkų grupė, kuriai vadovauja RIKEN Nishina greitintuvo mokslų centro atstovas Kosuke Morita, bandymus su RIKEN linijiniu greitintuvu atlikinėjo Tokijo priemiestyje Wako. Sintezė buvo sėkminga įvykdžius cinko atomų (30 protonų) susidūrimą su bismuto atomais (83 protonai). Pasak mokslininkų, gautas rezultatas – atomas su 113 protonų branduolyje.

Tačiau naujasis elementas labai greitai skilo. Skilimo proceso stebėjimas yra esminė naujo elemento identifikavimo dalis. K. Morita teigia, kad skilimo duomenys rodo, jog susidūrimo metu iš tiesų susidarė elementas 113, nors jų surinkti duomenys kol kas nebuvo recenzuoti.

Elementas 113 nėra pats sunkiausias iš visų iki šiol susintetintų atomų. Sunkiausiojo titulas atitenka elementui 118, kurio laikinasis pavadinimas yra ununoktis. Bet oficialiame pareiškime K. Morita išreiškė optimizmą, kad pastarasis jų atradimas yra tik pirmasis žingsnis siekiant ambicingesnių tikslų:

„Noriu padėkoti visiems kolegoms mokslininkams ir personalui, dalyvavusiam siekiant šio svarbaus rezultato ir iki šios dienos išsaugojusiam tikėjimą, kad 113 atradimas bus mūsų. O ateityje planuojame žengti į nepaliestą elementų lentelės teritoriją ir ieškosime 119 bei sunkesnių elementų“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)