Kodėl moterys nepuola ant kaklo plaukuotiems vyrams, mokslininkams tebėra paslaptis  (15)

Žmonės nėra taip smarkiai plaukuoti, kaip artimiausi Homo sapiens giminaičiai iš primatų būrio. Tiesa, šis faktas evoliucinės biologijos ekspertus trikdo jau ne pirmą šimtmetį. Vienoje iš populiariausių teorijų, mėginančių aiškinti, kodėl esame santykinai beplaukiai, postuluojama, jog moterys kadaise pakeitė savo „skonį“ ir dabar mažiau apžėlusio kūno vyrai joms patrauklesni galbūt todėl, kad tokie vyrai reiškia mažesnę tikimybę kailyje namo parnešti kraujasiurbių vabzdžių (erkių, blusų, t. t.). Tačiau nauji tyrimai šią teoriją paneigia, informuoja „Livescience.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, vadinamoji „ektoparazitų vengimo teorija“ gali būti neteisinga menko žmonių plaukuotumo teorijos traktuotė. Moterys iš tikrųjų dažniau simpatizuoja santykinai neplaukuoto kūno priešingos lyties atstovams, rašoma žurnalo „Archives of Sexual Behavior“ rugsėjo numeryje. Tačiau lygi ir beplaukė vyrų oda moteris traukia nepriklausomai nuo to, didelė odos parazitingumo tikimybė ar maža.

„Evoliuciniu požiūriu, mažiau plaukuoti vyrai turėtų būti „paklausesni“ ypač tose teritorijose (ar kultūrose), kuriose yra palankios sąlygos tapti parazituojančių gyvių nešiotoju, t. y., regionuose arčiau Žemės pusiaujo, kur parazitai veisiasi gausiau, – aiškina Trnavos universiteto (Slovakija) biologijos profesorius, tyrimo vadovas Pavolas Prokopas (Pavol Prokop). – Mes palyginome tik dvi valstybes, kuriose parazitų grėsmė yra labai nevienoda. Tačiau jokių skirtumų moterims renkantis vyrus neradome – beplaukiai vyrai buvo populiaresni abiejose šalyse.“

Siekdamas išsiaiškinti plaukuotų ir beplaukių vyrų patrauklumą dailiosios lyties atstovėms, P. Prokopas su kolegomis apklausė 161 turkų tautybės ir 183 slovakų tautybės moteris. Respondentėms buvo demonstruojamos pusnuogių (nuo kaklo iki juosmens) vyrų nuotraukos, kuriose buvo matyti krūtinė ir jos plaukuotumas. Po to pozuotojų buvo paprašyta depiliuoti krūtines, tad apklausos dalyvėms buvo rodomos tų pačių vyrų beplaukės krūtinės.

Turkijos moterys tyrimui buvo pasirinktos todėl, kad ši šalis vertinama didesniu parazitiniu būdų plintančių ligų (pvz., maliarija, Dengė karštinė) koeficientu nei Slovakija, straipsnyje rašo tyrimo autoriai. Tyrėjai apdoroję apklausos duomenis tikėjosi rasti požymių, jog Turkijos moterys bus jautresnės parazitų veiksniui ir mažiau apžėlusius vyrus rinksis labiau nei šiauriau gyvenančios slovakės, kur parazitų platinami susirgimai gerokai retesni.

Tačiau paaiškėjo, jog plaukuotoms vyrų krūtinėms silpnybę jaučia labai mažai moterų – tiek Turkijoje, tiek Slovakijoje. Plaukuotesnius variantus kaip labiau patrauklius įvardijo tik apie 20 proc. apklausos dalyvių.

Ankstesni moterų nuostatų tyrimai vyrų plaukuotumo klausimu atskleidė, jog simpatijos gali svyruoti priklausomai nuo valstybės ar (JAV atveju) netgi nuo valstijos: Afrikos tautų moteris (pvz., kamerūnietes) labiau traukia vyrai plaukuotomis krūtinėmis, o kinės, naujazelandietės ar kalifornietės bemeilija vyrų beplaukėmis krūtinėmis. Slovakų tyrėjai pripažįsta, jog tarpkultūrinis šio klausimo aspektas turėtų būti tyrinėjamas plačiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (15)