Unikaliame gintaro gabalėlyje - vapsvą puolančio voro inkliuzas  (3)

Pamenate filme „Juros periodo parkas“ matytus gintare įkliuvusius uodus, kurie simbolizavo viltį arba grėsmę tiems, kurie tokius gintaro gabalėlius iškas ateityje? Neįtikėtina, tačiau neseniai buvo rastas unikalus gintaro fragmentas, kuriame įamžinta prieš šimtus milijonų metų vykusi išlikimo drama. Nors ją pralaimėjo abu inkliuzu tapę gyviai, į tinklą įkliuvusią širšę atakuojantis voras gintaro gabalėlyje yra beprecedentis paleontologinis radinys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors gintarų gabalėlių su juose likusiais vabzdžių (o kartais – ir žinduolių kailio liekanų) inkliuzais nėra didžiulė retenybė, tokia trilerio scenarijaus verta akimirka gintare aptikta pirmą sykį.

„Šiame gintaro gabalėlyje matome į voro tinklą įsipainiojusi širšės patinėlį, - pasakoja radinį tyrinėjęs Oregono valstijos universiteto paleontologas Džordžas Poinaras (George Poinar). – Šiai vapsvai tai buvo klaikiausias košmaras, kuriam, kaip matome, buvo lemta tęstis šimtus milijonų metų. Vapsva stebėjo, kaip ją užpulti ruošiasi voras, kai šioje laukinės gamtos scenoje netikėtai nusileido lipni ir skaidri sakų uždanga, įkalinusi abu šios dramos herojus amžiams.“

Dž. Poinaras anksčiau iš gintaro inkliuzuose įstrigusių vabzdžių yra išskyręs ir ištyręs dinozauro DNR grandinę. Būtent šie darbai įkvėpė rašytoją Maiklą Kričtoną (Michael Crichton) parašyti „Juros periodo parką“.

Beje, ne mažiau įdomu yra tai, kad tame pačiame gintaro gabale yra įamžintas ir draugystės (ar bent jau ne-kanibalizmo) momentas. Jis nuo šiol yra ir seniausias vorų socialumo požymis, tvirtina tyrėjai. Mat to paties gintaro fragmento viduje likusiame tinkle yra ir dar vienas voras, o tai yra netikėta, mat iki šiol buvo manoma, kad vorai veikiausiai yra ne tik kanibalai, bet ir užkietėję vienišiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)