Lietuva pripažinta geriausiai pasaulyje miškus saugančia valstybe

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Kadras 2012-10-18 17:22
Turim kuo didzuotis, tai savo miskais
Jonas17 2012-10-18 17:46
Gyvenu Kazlų Rūdoje. Kiek mačiau, labai nedaug plynai iškirstų plotų yra atsodinta. Visi kiti palikti. Anksčiau čia ar delfyje buvo toks straipsnis, kur palyginamos senos ir naujos palydovinės nuotraukos ir aiškiai matosi daug naujai atsiradusių plynų kirtimų, kuriuose, galiu pasakyti, ne visada yra atsodinami medžiai, bet miškų plotas šalyje vis tik augo. Kiek atsimenu, tai buvo dėl vienos priežasties - miške atsiradęs kirtimas irgi priskaičiuojamas kaip miškas. Taip gaunasi, kad medžių nėr, bet vistiek miškas... Nu bet šiaip ar taip, kadangi mes vienoje iš pirmųjų vietų, reiškia pas kitus yra dar blogiau ir galim pasigirt
Vaider 2012-10-18 19:44
Nemanau, kad yra taip gerai kaip sakoma. Kaip minėjo Jonas17 negi miškas be medžių yra miškas? Ne, tai tik plynas laukas su daug krūmokšnių, besimėtančių šakų. Žodžiu betvarkė.
Shinigami 2012-10-18 22:53
Nėra ko čia didžiuotis. Nes Lietuvoje šis indeksas aukštas ne dėl miškų saugojimo, o dėl miškininkų savivalės. Jei yra miško žemė - tai ją pakeisti į kitos paskirties žemę labai sunku, nors ten net miško nėra. Tačiau miškininkas vienu savo raštu gali bet kieno žemę paversti į miško žemę. Pav. paliksi žemę pailsėti keliems metams, nes yra labai nualinta. Per ta laiką apaugs ji greitai augančias krūmais, miškui visai beverčiais. Ir miškininkas tai pamatys ant ortofoto nuotraukos ir pakeis tavo žemės paskirti į miško žemę tau net ne pranešęs. Tu po keliu metu išvalysi tuos beverčius krūmus ir užsodinsi bulvėmis. Miškininkas iš ortofoto pamatys, kad ten nebėra krūmų ir žiuri, kad gauni laišką su prašimu susimokėti didelę baudą už miško iškirtimą. Nors tau niekas to net ne pranešė. Arba yra žemės sklypai kurie priklauso valstybei, bet kadangi jie priklauso valstybei niekas jų neprižiūri ir jie apauga medžiais. Miškininkas tai pamato ant ortofoto nuotraukos ir ten užpaišo mišką. Tačiau įstatymai draudžia toje žemėje sodinti mišką. Tačiau miškininkui ant to nusišvilpti. Nes jis yra aukščiau įstatymų.
Vytax 2012-10-18 23:00
Per kelis metus žemė apželia tik Usnimis, dilgėlėmis ir sasnovskio barščiais. O kad karklais apželtų reikia bent 20 metų laikotarpio.
Heksogenas 2012-10-19 00:07
Jonas ir Shinigami teisingai šneka su tuo susidūręs ir aš.. O apželti medžiais gali labai greit.. Suark dirvą prie miško ir palik.. Jau vasarą pamatyi pilna pridygusių eglių pušų, beržų ir drebulių, tai per penkerius metus ir suželia viskas.. Būna mirė tėviškėj gyvenę tėvai, po kiek laiko atsikrausto vaikai iškerta bruzgyną (miškas susiformuotų ten per 20-30m na bent jau keik panašus) ir paaiškėja kad ten jau nebe dirbama žemė.. Panašiai buva man buvo mūsų miškas ir į mišką įėjo dirbamos žemės lopinėlis. Jo neprižiūrėjo vietiniai aleido, tai po penkerių metų tėvas sako gal nuperkam tą kylį visiems geriau bus, bet pasirodo iš dirbamos žemės miškininkai padarė ten mišką, nors ten tik peiva ir pakraščiuose drebulės 4-5m aukščio.. Orto nuotraukose užmatė ir pripaišė.. Grauduiūrėti kai grybauji atviuoji miškas yra įeini į vidų o ten plyno kirtimo lopai didžiausi, nesuprantu kodėl jie nuo krašto koki 20m paleiak nekerta, gal ten kkie nelegal8s kirtima ar 6iaip kas, nes vasarą nežinodamas nesuprasi kad ten kirtimas už medžių.. Ir išvis mišk plotą reik skaičiuot ne kiek prirašyta ale miškas ,o tokį plotą kur yra jau bent dalis medžių netoli brandos, tada ir pamatysit kad to miško ne tiek ir daug.. Visur arba jaunuolynai ar plyni kirtimai su bruzgynais..
Shinigami 2012-10-19 08:24
Per 20 metu miškas užaugą, o aš ne apie mišką kalbu. Miškininkams užtenka ir 2 - 3 metrų aukščio krūmų, nes iš ortofoto nelabai atskirsi ar ten 3 ar 8 metrai. Ir ant to krūmyno savavališkai užpaišo mišką, niekam nieko nepraneše. O paskui baudas už savavališkai iškirstus miškus rašo. Nors nei ten miško buvo, nei savininkui kas pranešė, kad jo žemės paskirtis pakeista į mišką. Tuo tarpu, jei verslininkas nori pakeisti žemės sklypą į kita paskirtį. Privalo metus su tuo terliotis ir dar visiems kaimynams aplinkui apie tai pranešti. O miškininkams nusišvilpt ant visų.
Jonas17 2012-10-19 12:51
Esu skaitęs, kad paliekama, dėl to, jog yra toki sutarimai, kurie numato palikti nekirstą ruožą nuo aktyvesnio kelio ar geležinkelio, kad nebūtų sudarkytas kraštovaizdis.