Mikrobangos buityje: žalinga ar ne?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

ZmogZ 2012-10-27 01:18
Nemanau kad šitą dalyką net straipsniu vadint galima. Rašo kad mikrobangos DNR, vitaminus ir mineralus suardo, o kaip tuomet su vandeniu? Ar vandenyje DNR yra? Ir į kiek dar nuodingų, gamtoje neaptikimų dalių galima suskaidyti vandenyje ištirpusį mineralą ar druską? Maistas šyla iš vidaus į išorę? Savom rankom paėmiau ir pašildžiau trumpiau nei paprastai - kraštai šilti, vidus dar vėsus. Norėjau susilaikyt nuo komentavimo, bet putos drimba nuo įniršio. Buvo laikai kai technologijos.lt buvo geras puslapis. Dabar pavojingai panašėja į šūdlapį, kurių rusiškų ypač daug yra, kurių visas turinys bet kokios rašliavos apie ekstrasensus ir ateivius bei atmiežtos paviršutiniškai apžvelgtom naujienom vien tam, kad pateisintų savo buvimo reikalingumą ir gyvuojantis vien iš to, kad keičiasi nuorodom į kitų šūdlapių straipsnius (šiuo atveju tai ekonomika.lt) su kreivais ir turinio neatspindinčiais pavadinimais, vien kad bandą didesnę pritrauktų. O liūdniausia, kad geresnio, arba tokio kokiu kažkada buvo technologijos.lt, lietuviško puslapio negaliu rasti.
Fragas 2012-10-27 10:11
Dėl to šilimo iš vidaus į išorę tai tikrai juokas ima. Žmogus tokia nesąmonę rašęs arba namie neturi mikrobangės arba galvą susitrenkęs. Prieš kažkokius "tyrimus" aprašant bent jau reiktų kokią picą užšaldytą nusipirkt, įdėt ir pažiūrėt, kaip ji šyla. Mažas vaikas suprastų, kad po poros minučių kraštai būna karšti, o vidurys visas užšalęs.
Nerealiai 2012-10-27 10:26
Straipsnio patikimumu pradėjau abejoti, kai perskaičiau, kad šyla iš vidurio į kraštus. Visi kas naudojasi mikrobange žino, kad taip nėra, turbūt straipsnio autorius neturi.
kionig 2012-10-27 14:08
O, aš esu labai seniai įsitikinęs, kad sveikos gyvensenos specialistai yra debilai, kurie nesupranta apie ką šneka ir skleidžia propagandą, klaidina žmones šiomis pseudoerezijomis.
kionig 2012-10-27 23:37
Manau, gamintojai yra apskaičiavę optimalų aukšti ir atstumą. Magnetrone yra antena, kuri išspinduliuoja didelės energijos bangas, kurios ir šildo maistą, o iš tikrųjų vandens molekules. Taigi antena optimaliame atstume visomis kryptimis išspinduliuos apytikriai vienodą galią. Tai aukštis nėra taip svarbu. O, dėl to centro, taigi akivaizdu, kad jūs kai deginatės saulėje vasarą, tai ne iš vidaus šiltėjate ir įdegate? Kaip čia tokie elementarūs dalykai nesuprantami? O, jeigu ant laužo kepat šašlykus? O, kai kepat pyragą ir per anksti išimat, kas atsitinka? Būna, kad šonai apkepa, o vidurys lieka žalias... Mąstykit greito maisto mėgėjai.. O, tai blogieji jonai paveikė jūsų smegenines, kad net degradavot.. Dar siūlau bandymą atlikti su šalta sriuba. Ir ją pašildyti, ištraukęs pamatysi, kad pats bliudelis karštokas, o paragavęs sriubą pajusi, jog ji šalta
vvv2 2012-10-29 13:19
- Matyt dalinai teisios abi pusės, tai priklauso nuo naudojamo indo ir nuo maisto. Kai kurie šyla iš vidaus, kai kurie iš išorės, viskas priklauso nuo bangų įsiskverbimo gylįo, bet mikrobangės gylis visada didesnis už grilio (nes infraraudonieji spinduliai yra daug aukštesnio dažnio, atatinkamai mažesnės skvarbos).
BlueC 2012-10-29 14:00
, prie ko čia musė? Valgote keptas muses? Juk kalbama apie maisto gadinimą, kengsmingumą vartotojui, po apdorojimo mb. Niekas nesiginčyja, kad mb paveikti organizmai žūna (iškepa/išverda). Esmė tame, ar ta iškepta mb musė kenkia valgytojo organizmui, ar ne. Straipsnyje pateikiamas srautas visokių faktų (paaiškėjo, kad net tie "faktai" nepatvirtinti, išgalvoti), ir jie neva turi patvirtinti tezę apie mb apdoroto maisto kengsmingumą. Smegenų plovimas. Greitas maistas pats labiau kengsmingas, nei apdorojimo būdas.
kionig 2012-10-29 18:38
Sakyčiau, greitas maistas nėra kenksmingas, toks kaip piešiamas, jei jis būtų vartojamas taip kaip nurodytas ant pakuotės: pvz *GDA 3%. Yra numatyta dienos norma suaugusiajam. Jei jos nesilaikai, pats esi kaltas, nors visi kaltina mac'us, kfc, nors iš tiesų patys kalti. Apdorojimo būdai irgi gali būti kenksmingi, žiūrint jei ruoši vis riebų maistą t. y. riebaluose pvz kokosų aliejuje. Bet neee, tie kvaili padarai, apsiryjusios besaikės kiaulės, apkaltins vaiduoklius, kadangi mat jie kalti.. Visada, juk yra lengviau ieškoti kaltų, nei savo įpročius pakeisti. Visa tai yra žinoma, bet toms kiaulėms nusispjaut į tai, geriau paėst, padrybsot paėdus..
perihellis 2012-10-29 23:19
kalbant apie kepamą musę, tai man šiek tiek keista. Musę galima kepti ir visi laimingi, kad kepa, o katės nebegalima. O jei dar sugalvosi iškept ir įdėt į youtube filmuką, tai beveik šimtaprocentinė tikimybė, kad būsi nubaustas. O kodėl tada muses galima kepti? O kodėl su pelėm galima atlikt tam tikrus eksperimentus, o su žmonėm nebe? o gal vienam žmogui patinka vabalai ir nekenčia šunų. Tai jis pjaustys britvute šuniuką ir gelbės visus nervinančius vabalus. Čia irgi smegenų plovimas ir debilizmas, kaip ir mikrobangių kenksmingumas bile savo rankos ar galvos nekišt vidun ir niekam nieko neatsitiks..Kiek pastebėjau tai senyvo amžiaus žmonės labai tiki, kad mikrobangės kenkia. Matys suveikia faktorius, kai nežinai, neįprasta, tai ir baisu. Tai ir pasirenka tikėti ta puse, kuri atrodo labiau priimtina.
MrT 2012-10-30 04:03
Šiaip čia tiesiog susidarės toks požiūris - katinas ar šuo buvo ir bus žmogaus 'draugas', o musė, jei paliksi šlapenkę ant stalo, apšiks. Žiurkė lakstanti po namus asocijuojasi ne su švara manau. Taip, jie yra abu gyvi padarai, tiesiog dalis jų yra parazitai ir mes jiems nebejaučiame jokios užuojautos ir išdarinėjame ką tik norime. Pats tarakoną trėkštum nesusimąstęs.
BlueC 2012-10-30 09:50
Matau diskusija linksta prie pajuokavimo. Gal ir gerai - koks straipsnis, tokie ir komentarai. Džiugu, kad žmonės supranta fiziką, tai nėra baimių dėl nežinojimo. , aš irgi nesupratau, kodėl savo komentare patalpinote musę į mb ir įjungėte krosnelę. Tai ir atsakiau, kad tai neįrodo nieko - aišku, kad ji žus, o ar dėl mb poveikio ji taps kenksmingu maistu - neįrodo. Na čia juk straipsnis apie tai kad mb apdorotas maistas yra kenksmingas iš principo. Jei dėl pieno kūdikiams ir kraujo pašildymo straipsnyje pateikti argumentai kodėl neverta naudoti mb pašildymui -beje įtikinantys, tai po to pateikta abrakadabra verčia tik apgailestauti dėl sugaišto laiko skaitant. Na, o čia musę įkišot į mb
vvv2 2012-10-30 10:41
perihellis 2012-10-30 10:54
visų pirma straipsnis ne apie mikrobangų kenksmingumą, o apie maistą, kuris tampa/netampa kenksmingas pašildžius jį mikrobangėj. Visų antra kažkodėl ta senoji karta tuo mokslu nesivadovauja..Nedaug senyvo amžiaus žmonių žinau, kurie tikrai kieti kažkurioj mokslo srity. Va kai pradedam kalbėti apie 40-60m žmones, tokių jau daugiau. Poto vėl pastebiu šiokį tokį vakuumą šioj srity žinoma mano draugų rate daug yra turinčių, ką pasakyt šią ir panašiom temom, bet žiūrint daugumą tai nelabai
vvv2 2012-10-30 11:12
BlueC 2012-10-30 11:42
Neaišku. T.y. aišku kad ne šilumą (IR) spinduliuoja. Fuko srovės susikuria metaluose dideliu dažniu kintant magnetiniam laukui, ir šis reiškinys naudojamas indukcinėse kaitlentėse. Painiojate prietaisus. Taip pat dėl elektrolizės nesutikčiau. Elektrolizei vykti reikalingi katodas ir anodas, kurie pritrauktų skirtingai įelektrintus jonus. Nežinau kur mėsos gabale yra anodas ir katodas, ir kur galėtų kauptis vienos ar kitos medžiagos. Pagrindinis skystis maiste - vanduo. Vykstant vandens elektrolizei susidaro sprogus vandelinis, kuris susimaišęs su deguonimi tampa ypač pavojingas. Neteko girdėti apie sprogusias mb krosneles dėl vandenilio. Nauji cheminiai junginiai susidaro ir apdorojant įprastiniu būdu. Pvz. kepant aliejuje susidaro kancerogeniniai junginiai, ypač kepant pakartotinai. Tai dar ne priežastis teigti kad mb kenksminga - reikia konkrečių duomenų: kokie junginiai, kaip jie kenkia, palyginti su kitais būdais apdorojant susidarančiais junginiais. Na bet reikia patikimų tyrimų. Skonis yra subjektyvus dalykas, sąlygotas kultūros, įpročių, taip pat kiekvieno individualių fiziologinių savybių. Galima vertinti tik statistiniu požiūriu - priimtina ar ne daugumai.
Jomajo 2012-10-30 12:01
beda ta, kad tie senyvo amziaus zmones tiki viskuo kas parasyta internete ir nebesugeba atsifiltruot kur grynas slamstas del reitingo, o kur normalus straipsnis. svarbiausia, kad tai parasyta internete ir tai yra negincijama tiesa. Bet labiausiai gaila, kad toks portalas kaip technlogojos, sugebejas suburti tiek daug protingu skaitytoju, nusirito iki tokiu sudstraipsniu lygio. Asmeniskai dazniau skaitau komentarus, nei tokius apgailetinus straipsnius "maistas syla is vidaus i isore..."
vvv2 2012-10-30 12:12
Jomajo 2012-10-30 12:22
a)parodyk kur sakiau kad mb spinduliuoja siluma. b) ir ka? c)tegul jie syla kaip nori, bet visalaika susils pirma isore, o ne vidus, o gal turi pavyzdziu, kai vyksta atvirksciai? p.s. na bent perskaiciau ko tu nesugebejai: " Įdomi detalė – mikrobangos maistą šildo nuo vidurio į šonus. Atvirkščiai negu kepant ar verdant"
vvv2 2012-10-30 12:30
Resume: straipsnis grubių klaidų neturi, nors išversta nepakankamai tiksliai.
Jomajo 2012-10-30 12:44
faktas, kad el. bangos eidamos per bet koki pavirsiu kazkiek susilpnes tai reiskia, kad atiduos savo energija pavirsiui, to pasekoje sils pirma virsutine dalis.