Transilvanijoje rasta žinduolio su raudonomis iltimis kaukolė  (0)

Naujiena lyg tyčia vakarietiškajam Helovinui. Rumunijoje, Transilvanijos apylinkėse paleontologai kasinėdami rado prieš 70 mln. metų gyvenusio žinduolio "Barbatodon transylvanicus" kaukolę, kuri ypatinga tuo, jog puikuojasi įspūdingomis kraujo spalvos iltimis, informuoja „Newscientist.com“. Šiaip archainis sutapimas ar vienas iš mitinio grafo Drakulos protėvių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Barbatodono kaukolė su raudonomis iltimis rasta už maždaug 200 km nuo pilies, kurioje rezidavo kraugerys grafas Vladas II Drakula. Žinduolis – maždaug žiurkės dydžio ir priskiriamas mažai žinomai mikrotuberkulitų (angl. – „multituberculates“) grupei, kuri Žemėje išliko ilgiau už dinozaurus, o išmirė prieš maždaug 35 mln. metų.

Raudoniltę kaukolę rado Belgijos Karališkojo gamtos mokslų instituto paleontologas Tjeri Smitas (Thierry Smith) su kolega iš Babes-Bolajaus universiteto (Rumunija) Vladu Kodrėja (Vlad Codrea). Tyrėjų teigimu, apie 3 proc. iltis dengiančio raudonojo emalio sudaro geležis – spėjama, jog dėl to dantys buvo atsparesni dilimui.

T. Smitas radinį praėjusį mėnesį pristatė Stuburinių paleontologijos draugijos Raleige (Šiaurės Karolina, JAV) konferencijoje.

Ką ėsdavo šis nedidukas keistas žinduolis? Naujausios fosilijos dantys labiausiai panašūs į nūdienos kirstukų dantis. Tai leidžia manyti, jog nemenką dalį barbatodonų raciono sudarydavo vabzdžiai. Tad ir šis gyvis buvo ne kraujasiurbys, o paprasčiausiai vabzdžiais mintantis sutvėrimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: