Logika ir empatija – priešinguose smegenų poliuose  (9)

Žmogus negali tuo pačiu metu ir būti empatiškas (užjausti kitą), ir vadovautis logika. Logika ir emocijos nėra artimos ne tik semantiškai, bet ir fiziškai: galvos smegenų poliuose už šiuos psichikos procesus atsakingos sritys egzistuoja priešingose pusėse. Rasti kompromisą, tenkinanti abu polius, dažnai nebūna nei lengva, nei įmanoma.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujo tyrimo rezultatai, publikuojami žurnale „NeuroImage“, byloja, jog empatines emocijas ir analitinį mąstymą kuruoja skirtingi galvos smegenų žievės regionai. Tai nelyginant priešingi sūpynių amplitudės taškai. Kai smegenys užsiėmusios empatija (įsijautimu į kito būseną, įsivaizdavimu, kaip jaučiasi kitas), slopinamas už analitinį mąstymą atsakingas neuronų tinklas. Ir atvirkščiai, kai veikia logika, slopsta empatijos neurologiniai centrai.

Tyrimui vadovavęs Case Western Reserve universiteto kognityvinės psichologijos profesorius Entonis Džekas (Anthony Jack) šiuo tyrimu atskleistą idėją sugretina su optine iliuzija. Paveikslėlyje galite matyti arba du veidus profiliu, arba taurę – tačiau ne abu išsyk. Šis vizualinio suvokimo apribojimas vadinamas percepcine konkurencija. Naujasis E. Džeko tyrimas percepcinės konkurencijos idėją perkelia į platesnius neurologinių procesų vandenis. Toks veiksmas atvėrė prieštaravimą tarp logikos ir empatiškumo.

Tyrimo metu 45 koledžo studentai buvo skenuojami magnetiniu rezonansu (MRI) tada, kai jų buvo paprašyta išspręsti socialinių santykių problemas ir fizikos uždavinius. MRI atskleidė, jog, priklausomai nuo to, kas buvo gvildenama (socialiniai santykiai ar fizika), aktyvuodavosi skirtingos smegenų žievės zonos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(0)

Komentarai (9)