Prieš super-Jupiterį didžiausia Saulės sistemos planeta atrodo kaip nykštukas  (2)

Tiesiogiai darytoje nuotraukoje astronomai pastebėjo planetą, 13 kartų didesnę nei Jupiteris, didžiausia mūsų Saulės sistemos planeta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Planeta skrieja aplink Andromedos Kapa žvaigždę, kurios masė 2,5 karto didesnė nei Saulės, o nuo Žemės ji nutolusi per 170 šviesmečių. Už Jupiterį didesnė dujinė milžinė priskiriama vadinamiesiems super-Jupiteriams, rašo SPACE.com.

Šis objektas – įdomus atvejis tikrinant planetų formavimosi teorijas, teigia mokslininkai. Remiantis šios sistemos stebėjimais, panašu, kad super-Jupiteris susiformavo tuo pačiu būdu kaip ir paprastos mažesnės masės egzoplanetos – susidarydamos iš medžiagos, skriejančios aplink naujagimę žvaigždę, protoplanetinio disko.

Jo orbita, šiek tiek platesnė už Neptūno orbitą, yra toliau nei mūsų Saulės sistemos planetinės orbitos. Be to, jo gimtoji žvaigždė yra gana jauna. Jai – apie 30 mln. metų (palyginimui, Saulei yra maždaug 5 mlrd. metų). Šios užuominos rodo, kad jo formavimosi istorija panaši į mažesniųjų planetų.

Anksčiau kai kurie mokslininkai abejojo, kad tokios didelės žvaigždės galėtų duoti pradžią planetoms protoplanetiniame diske. Šie nauji atradimai rodo, kad ši žvaigždė pasielgė būtent taip.

Naujoji nuotrauka padaryta Japonijos „Subaru“ 8 metrų teleskopu, esančiu ant Mauna Kea viršukalnės Havajuose. Nežemiškas planetas ypač sunku nufotografuoti tiesiogiai, nes jų žvaigždės visada daug ryškesnės, todėl visas planetas nustelbia.

Norėdami padaryti nuotrauką, astronomai stebėjimus atliko infraraudonąja šviesa ir naudojo technologiją žvaigždės šviesai paslėpti, kad pasirodytų gana blyškus planetos skleidžiamos šviesos taškelis. Už Saulės sistemos ribų jau atrasta daugiau kaip 800 planetų, tačiau vos keletas buvo nufotografuota tiesiogiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(33)
(0)
(17)

Komentarai (2)