Dėl nevykusių prognozių 6 seismologus į kalėjimą pasodinęs teismas sukėlė pasaulio mokslininkų pasipiktinimą  (10)

JAV mokslininkai prisidėjo prie kolegų visame pasaulyje, besipiktinančių Italijos teismo sprendimu pasiųsti į kalėjimą šešis seismologus, kurie esą nepakankamai įvertino grėsmę prieš 2009 metais šalį supurčiusį stiprų žemės drebėjimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2012-11-23 Dėl nevykusių prognozių 6 seismologus į kalėjimą pasodinęs teismas sukėlė pasaulio mokslininkų pasipiktinimą  (10)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Susirūpinusių mokslininkų sąjunga (Union of Concerned Scientists) pasmerkė precedento neturinčią nutartį, pagal kurią šeši Italijos mokslininkai ir vienas vyriausybės pareigūnas buvo nuteisti kalėti šešerius metus, nes jų veiksmai esą nulėmė daugelio žmonių žūtį. JAV mokslininkai šia nutartį vadina absurdiška ir pavojinga.

Pranešime cituojamas ankstesnis Amerikos geofizikos sąjungos (AGU) perspėjimas, kad toks sprendimas „atgrasys mokslininkus ir pareigūnus nuo vyriausybės konsultavimo ar netgi darbo seismologijos ir seisminės rizikos vertinimo srityje“.

Amerikos asociacija už mokslo pažangą (AAAS) taip pat pasmerkė Italijos teismo nutartį, pažymėdamas, jog ilgamečiai tyrimai parodė, jog „nėra jokio priimto mokslinio žemės drebėjimų prognozavimo metodo, kuris galėtų būti patikimai naudojamas perspėti piliečius apie artėjančią katastrofą.“

„Esame susirūpinę, kad baudžiamųjų kaltinimų kėlimas mokslininkams, besilaikantiems nusistovėjusios mokslinės praktikos, gali sukelti atgrasantį poveikį tyrėjams, tokiu būdu trikdydamas laisvą keitimąsi idėjomis, būtiną pažangai moksle“ – rašo AAAS.

Pietų Kalifornijos universiteto profesorius Tomas Jordanas, kuris pirmininkavo tarptautinei komisijai, įkurtai po 2009 metais Akvilos miestą nuniokojusio žemės drebėjimo ir turėjusiai pateikti rekomendacijas dėl seisminių įvykių prognozavimo, taip pat sakė nepritariantis teismo nutarčiai, nors komisijos išvados buvo naudojamos tos bylos prokurorų.

„Man sunku patikėti, kad mokslininkai, kurie tik stengėsi dirbti savo darbą, buvo nuteisti už žmogžudystę, – pažymėjo T.Jordanas, taip pat vadovaujantis Pietų Kalifornijos žemės drebėjimų centrui. – Sistema turėjo trūkumų, tačiau bijau, kad ši nutartis atgrasys visus, mėginančius pagerinti padėtį.“

T.Jordanas pridūrė, kad jo ataskaita, pateikta vyriausybei prieš iškeliant minėtus klausimus, buvo panaudota priimant sprendimus, pagrįstos po laiko padarytomis išvadomis.

JAV Geologijos tarnyba (USGS) pirmadienį atsisakė komentuoti šią nutartį, nurodžiusi: „Esame federalinė mokslo agentūra, todėl USGS nebūtų tinkama komentuoti teisinių procesų ir Italijos teismų išvadų.“

Pagal Italijos teisingumo sistemą minėti septyni asmenys liks laisvėje, kol išnaudos dvi galimybes apskųsti nutartį.

2009 metų balandžio 6 dieną Italijoje įvykęs 6,3 balo žemės drebėjimas nusinešė 309 žmonių gyvybes ir nuniokojo viduramžių miestelį Akvilą.

Italijos krizių valdymo agentūros vadovas atsistatydino dėl teismo nuosprendžio seismologams

Pagrindinės Italijos krizių valdymo agentūros vadovas antradienį atsistatydino protestuodamas, kai septyni jo institucijos nariai buvo nuteisti kalėti šešerius metus dėl netyčinio daugybinio nužudymo, netinkamai įvertinus 2009 metais žemės drebėjimo pavojų L'Akvilos mieste.

Luciano Maiami sakė naujienų agentūrai ANSA, kad atsistatydino iš Didžiųjų grėsmių komiteto vadovo pareigų, nes „jame nėra sąlygų ramiai dirbti“. Šį sprendimą jis priėmė kitą dieną po to, kai teismas paskelbė nutartį, sukėlusią didelį atgarsį tarptautinėje mokslo bendruomenėje.

L.Maiami, kuris yra vienas iš iškiliausių Italijos fizikų, anksčiau vadovavęs Ženevoje įsikūrusiai Europos branduolinių tyrimų organizacijai (CERN), kritikavo Italijos centriniame regione esančio L'Akvilos miesto teismo pirmadienį paskelbtą nutartį, vadindamas ją didele klaida.

„Jie yra profesionalai, kurie pasisakė iš geros valios ir jokiu būdu nebuvo motyvuoti asmeninių interesų; jie visada sakydavo, kad neįmanoma nuspėti žemės drebėjimo“, – mokslininkas sakė Italijos dienraščiui „Corriere della Sera“.

„Tai reiškia mokslininkų konsultacijų valstybei pabaigą“, – pridūrė jis.

Visi septyni kaltinamieji priklausė Didžiųjų grėsmių komitetui, kuris surengė susitikimą L'Akviloje 2009 metų kovo 31 dieną – likus šešioms dienoms iki 6,3 balo žemės drebėjimo. Ši stichinė katastrofa smarkiai nuniokojo L'Akvilą ir jos apylinkes, nusinešė 309 žmonių gyvybes, o dar tūkstančius gyventojų paliko be pastogės.

Pagal Italijos teisingumo sistemą minėti septyni asmenys liks laisvėje, kol išnaudos dvi galimybes apskųsti nutartį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(28)
(0)
(14)

Komentarai (10)