Kodėl negalima vaistų užgerti greipfrutų sultimis?  (4)

Kanados sveikatos specialistai perspėja: daugybė žmonių iki šiol nenutuokia, kad, vartojant tam tikrus vaistus, netgi stiklinė greipfrutų sulčių gali kelti pavojų. Pasirodo, populiarus citrusinis vaisius gali tapti grėsmingo vaistinių medžiagų perdozavimo priežastimi, sutrikdęs jų skaidymą virškinimo sistemoje, skelbia britų BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Greipfruto sąveiką su vaistais tyrę Lawsono instituto mokslininkai savo išvadas paskelbė Kanados medikų asociacijos žurnale. Jų teigimu, 2008 metais rinkoje buvo galima atrasti 17 medikamentų, kurių negalima vartoti kartu su greipfrutu, o 2012-aisiais tokių vaistų skaičius išaugo iki 43.

Mokslininkai pabrėžia pastebėję šalutinį greipfruto poveikį tiems pacientams, kurie naudojo vaistus, skirtus mažinti kraujo spaudimą ir cholesterolio lygį, stabdyti vėžinių ląstelių plitimą bei slopinti imuninę sistemą po organų transplantacijos.

Nustatyta, kad greipfrutuose aptinkamos cheminės medžiagos, furanokumarinai, neutralizuoja fermentus, kurie įprastai skaido kai kurias vaistines medžiagas. Tai reiškia, kad iš virškinamojo trakto į kraują patenka daugiau vaistinės medžiagos, negu organizmas gali toleruoti.

Pavyzdžiui, vaistus nuo aukšto kraujo spaudimo vartojančių pacientų, kurie vietoje vandens išgėrė stiklinę greipfrutų sulčių, organizme buvo aptikta net tris kartus daugiau cheminės medžiagos felodipino.

„Viena tabletė, užgeriama stikline greipfrutų sulčių, gali prilygti 5 ar net 10 tablečių, užgeriamų vandeniu. Žmonės sako, kad to negali būti, tačiau aš galiu tai moksliškai įrodyti“, – BBC sakė vienas iš tyrėjų, daktaras Davidas Bailey.

Įvairių vaistinių medžiagų perdozavimo pasekmės gali gerokai skirtis. Kai kuriais atvejais gali būti pažeistas skrandis, kitais – padažnėti pulsas, sutrikti inkstų veikla, netgi ištikti staigi mirtis.

Tyrėjai pabrėžia, kad nelaimę gali sukelti ir kai kurie kiti citrusiniai vaisiai, tokie kaip Sevilijos apelsinai, dažnai naudojami gaminant marmeladus, bei žaliosios citrinos.

Britų karališkosios farmacininkų draugijos atstovas Nealas Patelis, komentuodamas Kanados medikų atradimą, sakė, kad gerai žinoma ir kai kurių kitų produktų sąveika su vaistais. Pavyzdžiui, pienas, vartojamas kartu su kai kuriais antibiotikais, gali sutrikdyti jų įsisavinimą.

„Kai kurios iš šių sąveikų nėra labai reikšmingos, tačiau kitos gali sukelti rimtų negalavimų“, – sakė N. Patelis, priminęs, kad didžiausia atsakomybė tenka farmacijos įmonėms, kurios turėtų informuoti vartotojus apie tai, kokių maisto produktų nepatartina vartoti su jų produktais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(35)
(0)
(18)

Komentarai (4)