„Pinokio efektas“: tyrėjai teigia, kad melagius išties išduoda nosis  (0)

Biomedicinos mokslininkai priėjo išvadą, kad apie tai, meluoja žmogus ar sako tiesą, patikimai informuoja jo nosis. Grenados universiteto mokslininkai savo atradimą pavadino „Pinokio efektu“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, melą išduoda ne nosies ilgio, o jos temperatūros pokyčiai. Termogramos liudija, kad pasakoje apie Pinokį dėstoma istorija ne iš piršto laužta ir yra gana arti tiesos. Tiesa, meluojant nosis ne ilgėja, o kaista.

Kaip viskas vyksta? Kai meluojame, aktyvuojasi galvos smegenų sritis, vadinama sala (lot. – „insula“). Sala yra atlygio sistemos dalis ir įsijungia tada, kai, anot mokslininkų, jaučiame „tikruosius jausmus“. Manoma, kad salos sritis smegenyse susijusi ir su emocijomis bei su kūno temperatūra. Be to, tyrėjai aptiko stiprų koreliacinį ryšį tarp salos aktyvumo ir temperatūros kilimo. Mokslininkai eksperimentuodami pastebėjo ir tai, kad didelis nerimas padidina veido srities temperatūrą.

Kodėl temperatūros kilimą iššaukia melas, kol kas išsiaiškinta ne iki galo. Apskritai salos sritis smegenyse ištirta mažai ir ten vykstantys procesai kol kas suprantami gana miglotai. Tyrėjai tiesiog aptiko išaugusį aktyvumą salo srityje tada, kai tiriamasis melavo. Tad ir buvo prieita išvados, kad sala su melavimu kažkaip susijusi.

Tyrėjai šį fenomeną užfiksavo naudodami šilumines filmavimo kameras. Kuo aukštesnė stebimo objekto paviršiaus temperatūra, tuo daugiau šilumos paviršius jos išskiria – ją termogramose (šilumos išklotinėse) ir fiksuoja šiluminio filmavimo kameros.

Mokslininkai aptiko keletą kitų termografijos aspektų, nesusijusių su senąja Disnėjaus animacija. Pavyzdžiui, veidas vėsta, kai (neįtikėtina) smegenys intensyviai dirba protinį darbą, tačiau kaista, kai jaučiame nerimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(4)

Komentarai (0)