Kamienines ląsteles tyręs mokslininkas iškėlė bylą Nobelio komitetui  (0)

Vienas kamieninių ląstelių tyrimų pionierius kelia bylą komitetui, kuris skiria Nobelio medicinos premijas – dėl pareiškimų, kuriuos jis padarė apie šiemetinius premijos laureatus, praėjusią savaitę paskelbė komiteto atstovė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai apskritai pirma tokia byla. Rongxiangas Xu, kuris vadina save „žmogaus kūno regeneracinio atkūrimo mokslo“ pradininku, teigia, kad tai jis padarė svarbų atradimą, priskirtą Nobelio premijos laureatams, negana to, dešimčia metų anksčiau.

Jis šią savaitę Kalifornijoje iškėlė bylą Nobelio komitetui Karolio institute, kuris 2012 metų premiją skyrė japonui Shinyai Yamanakai ir britui Johnui Gurdonui.

Šie du mokslininkai Nobelio medicinos premiją spalio mėnesį gavo „už atradimą, kad subrendusias ląsteles galima perprogramuoti paverčiant jas pliuripotentinėmis“. Ši tyrimų sritis teikia vilčių, kad sunkiomis ligomis sergantiems žmonėms pažeistus audinius bus galima pakeisti naujais.

Konkrečiai jie atrado, kad suaugusių žmonių ląsteles vėl galima paversti kamieninėmis, iš kurių savo ruožtu gali išsivystyti bet kokio tipo audiniai. Tai esminis regeneracinės medicinos vizijos elementas.

R.Xu sako, kad pats „regeneracines“ ląsteles atrado dar 1984 metais, studijuodamas 20-čiai mln. nudegimų aukų 73 valstybėse padėjusius gydymo metodus.

Orindžo apygardos teismui pateiktame ieškinyje šis Los Andžele dirbantis mokslininkas reiškia įtarimus šmeižtu ir negarbinga konkurencija, ir teigia, kad Nobelio komitetas apšmeižė jo gerą reputaciją.

R.Xu tvirtina, kad Nobelio komiteto pareiškimas „yra klaidingas, nes tai jis buvo tas mokslininkas, kuris dešimtmečiu anksčiau padarė šį atradimą, todėl juo apšmeižiama jo pavyzdinė reputacija“, sakoma pranešime apie bylą.

„Mano pagrindinis prioritetas pateikiant šį ieškinį buvo paaiškinti Akademijos klaidingai suprastus ir klaidinančius pareiškimus“, – sakė jis.

Stokholme įsikūrusio Karolio instituto Nobelio komitetas kol kas nieko nekomentavo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(17)
(0)
(14)

Komentarai (0)