Biologinis piratavimas: kaip apsaugoti vietos bendruomenių išteklius?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Shinigami 2012-12-10 11:02
Tiksliai nesupratau apie ką čia kalba eina. Apie žinių kurias turi vietos čebuviai patentavimą ar metodų kaip iš tam tikrų žolelių gaminti vaistus patentavimą. Pirmu variantu tai tokia informacija tikrai nėra patentuojama ir ja turėtu teisę naudotis visi kas nori, tačiau žolelių apdirbimo technologija kuria sukūrė patį įmonė yra patentuotina, nes šių metodų čiabuviai nežinojo ir niekada nežinos.
vvv2 2012-12-10 11:21
- žodelis "čiabūviai" reiškia čia gyvenantys, vietiniai.. pagal tamstos samprotavimus seka, kad gamybos technologijas, panaudojant vietinių gyventojų žinias nemokamai, kuria ne vietiniai, o kažkokie antžmogiai ir ateiviai?
Shinigami 2012-12-10 12:18
O kaip tau atrodo? Ar farmacijų kompanijos verda iš žolelių arbatą ir ją į buteliukus pilsto, o gal vietiniai turi aukšto lygio laboratorijas ir jose išgavinėja gydomuosius ekstraktus iš žolelių ir paskui iš jų gamina vaistų tabletes? Ką gali čebuviai? Tiesiog žino kokia žolelė gydo kokias lygas, bet nežino kaip. Verda žolelių arbatas ar daro kompresus. Ir čia jau baigiasi jų žinios. Tuo tarpu farmacijos kompanijos turi moksliškai įrodyti kad tai gydo ir kad nėra šalutinio poveikio arba jis nereikšmingas. Sugalvoti kaip iš žolelių išgauti tomis gydomomis savybėmis pasižyminčias medžiagas ir iš jų pagaminti platinimui tinkamus vaistus. Todėl pati technologija kaip tai padaryti yra kompanijos išradimas, bet žolelės yra gamtos atradimas. Todėl iš tu žolelių, savais metodais, visi gali išgavinėti gydomąsias medžiagas.
vvv2 2012-12-10 12:23
- mano žiniomis visas formacijų kompanijas sudaro kompanijų savininkai ir samdomi kompanijų darbuotojai. Tiek vieni tiek antri yra čiabuviai!
1337 2012-12-10 23:24
Na as straipsnio esmes irgi nelabai suprantu. Jei koks indenas parodo zole ir sako "sita galvos skausma malsina", o farmacininkai padaro 95% likusio darbo iki vartojimui tinkamo vaisto, tai nelabai matau uz ka jam ten turetu buti atlyginama, juolab kad ta zole zino dauguma tos vietos gyventoju. Aisku visai kitas reikalas, kada ciabuviu sukurta arbata praktiskai nepakitusia pradeda pardavineti farmacininkai po savo brandu.
Shinigami 2012-12-11 07:52
Tą pati ir aš sakau. Plius, jei vietiniai žino - tai nereiškia, kad jie farmacininkams sako. Gal farmacininkai patys prisirinkę augalu juos analizuoja ir aptinka šias savybes. Čia greičiau vis didėjantis noras užsidirbti nedirbant. Kuris pastaruoju metu labai smarkiai auga tiek iš žmonių, tiek iš kompanijų pusės.
vvv2 2012-12-11 09:14
- kaip gražiai ir kaip logiškai galima pateisinti naftos išteklių panaudojimą Afganistane, juk jie nedirba, mes patys gręžinius padarėm!