Vienas genas paprastas širdies raumens ląsteles gali paversti biologiniais širdies stimuliatoriais  (0)

Cedars-Sinai Širdies Instituto (Cedars-Sinai Heart Institute) mokslininkai išmoko perprogramuoti paprastas širdies raumens ląsteles taip, kad jos elgtųsi kaip širdies ritmą reguliuojančios ląstelės. Tam tereikia įvesti vieną papildomą geną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvairūs biologiniai širdies stimuliatoriai jau buvo sukurti ir anksčiau, tačiau tai pirmas kartas, kai vieno geno įvedimas paverčia paprastas širdies raumens ląsteles širdies rimtą valdančiomis ląstelėmis, teigia mokslininkai. Jie sukūrė virusą, kuris išnešiojo geną po ląsteles taip jas perprogramuodamas. Naujosios ląstelės generavo elektrinius impulsus ir buvo neatskiriamos nuo natūralių širdies ritmą valdančių ląstelių.

Anksčiau buvo bandoma širdies rimtą valdančias ląsteles auginti iš kamieninių ląstelių, tačiau dėl vėžinių auglių rizikos šis metodas negali būti taikomas gydant ligonius. Cedars-Sinai instituto mokslininkų atrastas būdas yra ne tik paprastas ir greitas, bet ir pašalina šią riziką. "Tai yra 10 metų bandymų mūsų laboratorijoje sukurti biologinį širdies stimuliatorių kulminacija." , - sakė instituto direktorius profesorius Eduardo Marbán .

Kol kas naujuoju būdu sukurtos ląstelės buvo išbandytos laboratorijoje ir su jūsų kiaulytėmis ir puikiai funkcionavo. Jei tolesni tyrimai patvirtins mokslininkų gautus rezultatus, ateityje juos bus galima panaudoti gydant žmones, kuriems reikalingi širdies stimuliatoriai. Tačiau prieš tai būtina užtikrinti metodo saugumą ir efektyvumą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(14)
(0)
(19)

Komentarai (0)