Bandymai prasigręžti iki Antarktidoje slypinčio poledinio ežero kol kas nesėkmingi  (0)

Britų tyrėjai, pasišovę surasti gyvybės pėdsakus seno poledinio Antarktidos ežero vandenyse, susidūrė su sunkumais – kilo „rimtų problemų“ su katilu, kaitinančiu vandenį, reikalingą ledo grąžtui, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Darbai dėl šių problemų sustojo šeštadienį. Baiminamasi, kad tai gali pasmerkti tiriamąjį Elsvorto ežero projektą.

Jo tikslas – 90 laipsnių karščio vandens pagalba pradurti skylę 2 km su trupučiu storio ledo sluoksnyje ir taip pasiekti gilumose tyvuliuojančio poledinio ežero vandenis. Iš ten tyrėjai ketina paimti vandens ir uolienų mėginių, kurie galėtų suteikti vertingos informacijos apie regiono klimatinę istoriją. Mokslininkai taip pat juose viliasi aptikti gyvybės pėdsakų.

Projektas priklauso nuo sėkmingos karšto vandens grąžto operacijos, kuriai, savo ruožtu, reikalingas specialus katilas.

Praėjusį ketvirtadienį tyrėjų komanda pranešė, kad pagrindinė katilo dalis, kontroliuojanti svarbiausią degiklį, neveikia. Tuomet mokslininkai nusprendė naudotis atsarginiu degikliu, kuris sėkmingai veikė 4–5 dienas, tad šiaip ne taip pavyko išsitirpdyti reikiamą vandens kiekį gręžimo darbų pradžiai.

Pirmoji užduotis buvo ištirpdyti 300 m gylio įdubą, kad ją būtų galima paversti vandens saugykla. Ji reikalinga reguliuoti vandens spaudimą, pradėjus pagrindinius gręžimo darbus.

Tyrėjų paskelbtame ketvirtadienio ryto pranešime komanda pranešė apmaudžią naujieną: „Labai gaila, bet maždaug 3 val. po pietų degiklis sugedo“.

Užsakytos detalės, reikalingos norint jį pataisyti, turėtų atkeliauti po kelių dienų.

„Tuo metu inžinierių komanda konsultuojasi su šių objektų gamintojais, kurie bando jiems padėti nustatyti gedimo priežastis. Atkeliavus naujoms detalėms inžinieriai tęs konsultacijas su gamintojais ir bendromis jėgomis mėgins pataisyti prietaisus. Tikėkimės, komandai pavyks sėkmingai išspręsti iškilusias problemas. Antraip degiklį teks bandyti „užvesti“ rankiniu būdu. Ši galimybė bus plačiau aptarta su prietaisų gamintojais“, – rašoma pranešime.

Didžiausias susirūpinimas kyla dėl to, kad prietaiso sistema buvo sukurta taip, kad jis būtų naudojamas nedelsiant, kitaip kyla rizika vamzdžių viduje susidaryti ledui.

Kol kas neaišku, ar vamzdžiai, per pirmą gręžimo bandymą jau prisipildę vandens, jau kaip reikiant užsikimšo, ar juos dar galima išvalyti.

30 laipsnių temperatūroje, vėjuotame ir atokiame regione tokios techninės problemos – labai rimtas iššūkis. Vis dėlto komanda tikina žinojusi, kad projektas, kurio ėmėsi, – ne iš paprastųjų. Čia ir technologijos, ir darbo sąlygos – išskirtinės.

Geriausiu atveju darbai pajudės šios savaitės pabaigoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(22)
(0)
(11)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: