Nuo šiol ant maisto pakuočių leistini tik 222 mokslo įrodyti sveikatingumo teiginiai  (3)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad nuo šių metų gruodžio 14 dienos pradedamas taikyti 2012 m. Europos Komisijos Reglamentas dėl tam tikrų leidžiamų naudoti teiginių apie maisto produktų sveikumą, išskyrus teiginius apie susirgimo rizikos mažinimą, vaikų vystymąsi ir sveikatą, sąrašo sudarymo.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teiginys – pranešimas vaizdine, grafine ir kitokia forma, kuriuo tiesiogiai ar netiesiogiai teigiama, užsimenama, kad maisto produktas turi tam tikrų savybių, egzistuoja ryšys tarp produkto ar jo sudedamųjų dalių ir sveikatos.

Pagal šį Reglamentą ženklinant, reklamuojant ir pateikiant maisto produktus galės būti vartojami tik tie teiginiai apie fiziologinės ir psichologinės funkcijos palaikymą, kurie įtraukti į minėto reglamento priedą. Pateikti minėtus teiginius nėra privaloma. Maisto produktų ir papildų gamintojai teiginius apie gaminamo produkto ar jo sudedamųjų dalių galimą teigiamą poveikį sveikatai galės naudoti kaip papildomą informaciją.

Į Reglamento priede pateiktą teiginių sąrašą yra įtraukti 222 teiginiai. Jų naudojimas padės vartotojams gauti teisingą, aiškią ir patikimą informaciją, kokie maisto produktai ar jų ingredientai turi moksliškai patvirtintą poveikį žmonių sveikatai. Parengtas dokumentas svarbus siekiant užtikrinti teiginių apie maisto sveikatinimą naudojimo nuoseklumą ir vieningumą visoje Europos Sąjungoje.

Didžioji dalis minėtų teiginių yra apie vitaminų ir mineralinių medžiagų fiziologinį poveikį. Vien apie cinką yra 18, o apie vitaminą C – 15 teiginių, vienas jų – kad „vitaminas C svarbus normaliai imuninės sistemos veiklai“ (šis teiginys gali būti naudojamas, jei maisto produkte vitamino C yra ne mažiau kaip 18,75 mg).

Teiginių apie konkretaus maisto produkto, o ne atskiros jo sudedamosios dalies sveikatinamą poveikį yra tik 3. Vienas iš jų – „Mėsa ar žuvis padeda gerinti geležies absorbciją, jei valgoma su kitais maisto produktais, kuriuose yra geležies“. Taip pat vartotojai galės perskaityti etiketėse 2 teiginius apie mineralinio ir geriamojo vandens naudą sveikatai: „Vanduo svarbus normaliai fizinei būklei ir pažinimo funkcijai palaikyti“ ir „Vanduo svarbus normaliam kūno temperatūros reguliavimui“ (kad pasireikštų teigiamas poveikis, reikia, kad per parą būtų suvartojama ne mažiau kaip 2,0 l vandens).

Šiandien vartotojai ant maisto papildų pakuočių dar gali pamatyti tokius teiginius, kaip „Žuvų taukai padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje“ ar „Omega 3 riebalų rūgštys padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje“. Pradėjus taikyti Reglamentą, maisto papildų ženklinime turės būti nurodyta apie ALFA linoleno rūgštį (ALR): „ALR padeda palaikyti normalią cholesterolio koncentraciją kraujyje“, kadangi būtent žuvyje randama Omega 3 riebalų rūgščių grupei priklausanti ALR sukelia minėtą poveikį (jei per parą jos suvartojama ne mažiau kaip 2 g).

Kiekvienam Reglamente pateiktam teiginiui yra nustatytos tam tikros naudojimo sąlygos ir, jeigu reikia, specialūs apribojimai, papildomi teiginiai ar perspėjimai. Tačiau vartotojai dar galės įsigyti maisto produktų ar papildų senose pakuotėse, nes leista išparduoti rinkoje esančius galiojančius produktus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(0)
(16)

Komentarai (3)