Pirmą Kalėdų dieną galimas Lietuvos šalčio rekordas  (7)

Pastaruoju metu iš dangaus be paliovos drėbusį sniegą netrukus pakeis stingdantis šaltis. Kalėdos bus itin šaltos, tačiau vaiskios ir saulėtos. Sinoptikai prognozuoja, kad termometro stulpelis jau Kūčių vakarą ims kristi žemyn, o pirmąją Kalėdų naktį pasieks 28 laipsnių šalčio padalą. Tokio šalčio šią dieną Lietuvoje dar nėra buvę. Antrąją Kalėdų dieną oras vėl pradės šilti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip pasakojo Lietuvos meteorologijos tarnybos vyresnioji sinoptikė Alva Nagelytė Kūčių naktį, gruodžio 24-ąją, atšals iki 18-23 laipsnių, o Šiaurės Lietuvoje termometras gali nukristi ir iki 26 laipsnių šalčio.

Pirmąją Kalėdų dieną, gruodžio 25-ąją, šaltis išplis plačiau po Lietuvą ir jau beveik visoje šalies teritorijoje naktį spaus 21-26 laipsnių šaltukas, o Rytų Lietuvoje jis sieks ir 28 laipsnius.

„Nebent Vakaruose, prie jūros bus kiek šilčiau – apie 20 laipsnių šalčio, nes šaltis labiausiai nusitaikęs į Šiaurės ir Rytų Lietuvą. Beje, iki šiol užfiksuotas gruodžio 25 d. Lietuvos rekordas yra pakankamai žemas. 2002 m. Kybartuose buvo 22,5 laipsnio šalčio. Taigi 28 laipsniai gali būti naujas šalčio rekordas. Tiesa, aplinkinės dienos – 24-ta ir 25-ta – yra buvusios ir šaltesnės, tačiau pirmoji Kalėdų diena dar nėra buvusi tokia šalta“, – teigė sinoptikė.

Visgi dienomis turėtų būti kiek šilčiau – spaus 15-16 laipsnių šaltukas, tik tose vietose, kuriose naktį buvo šalčiausia, laikysis apie 20 laipsnių šaltis. Be to, per abi Kalėdas dienas bus vaisku ir saulėta.

„Šiandien krenta paskutinis rimtesnis sniegas. Iki sekmadienio dar gali iš dangaus byrėti smulkios kruopos, bus debesuota, bet pirmadienį atkeliaus aukšto slėgio įšalęs oras ir įvyks staigi orų permaina. Jau antrą Kalėdų dieną šaltis turėtų atsitraukti, taigi jis bus neilgas“, – sakė A. Nagelytė.

Pasak sinoptikės, aplink Lietuvą spaus dar didesnis šaltis – Rusijos šiaurės rytuose laukiamas net 30-31 laipsnių šaltis. Šiose teritorijose kasdien šąla vis labiau. Taigi mažai trūksta, kad šis šaltis pasiektų ir Lietuvą.

„Visko gali nutikti, kai ateina aukšto slėgio oras. Visgi mes kol kas tokio šalčio nesitikime“, – tikino pašnekovė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Inga Saukienė
(22)
(0)
(3)

Komentarai (7)