Uždraudus energinius gėrimus, nebus galima pardavinėti ir sulčių?  (7)

Šalies verslininkai prašo stabdyti energinių gėrimų draudimo priėmimą, kol nebus sukonkretinta šiuo metu, anot jų, netiksliai apibrėžta energinio gėrimo sąvoka.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ketvirtadienį svarstomame įstatymo projekte teigiama, kad „Energinis gėrimas yra nealkoholinis gėrimas, kurio sudėtyje yra tonizuojamųjų ar stimuliuojamųjų medžiagų (kofeino, guaranino, ginsenozidų, gliukuronolaktono, ginkmedžio ekstrakto, taurino, B grupės vitaminų ir kitų medžiagų)“.

„Ši formuluotė, mūsų įsitikinimu, sukels didelių neigiamų pasekmių, todėl privalo būti taisoma. Visų pirmiausiai, bet koks nealkoholinis gėrimas, turintis bent vieną iš išvardintų medžiagų, patenka į energinio gėrimo kategoriją. Taigi, pagal dabartinę formuluotę, į energinio gėrimo sąvoką patenka sultys (turi B grupės vitaminų), dalis gaiviųjų gazuotų gėrimų (kofeinas), šalta kava (kofeinas), šalta arbata (kofeinas)“, – teigiama kreipimesi Seimui, kurį pasirašė Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos verslo konfederacija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija, asociacija „Lietuvos maisto pramonė“, bendrovė „Eckes–Granini“ ir nealkoholinių gėrimų gamintojų bei importuotojų asociacija.

Taip pat kreipimosi autoriai teigia, kad sąvokos neaiškumas leis pačiam prekybininkui spręsti – kas yra energinis gėrimas, o kas ne: „Šis subjektyvumo elementas suponuos didelę, su uždraudžiamais produktais niekaip nesusijusių, įvairių nealkoholinių gėrimų diskriminaciją.“

Be to, anot verslininkų, projekte nėra numatyti jokie šiam įstatymui įgyvendinti reikalingi poįstatyminiai teisės aktai, o vienintelis energinį gėrimą apibrėžiantis teisės aktas yra LR Žemės ūkio ministro įsakymas dėl Nealkoholinių gėrimų ir giros apibūdinimo, gamybos ir prekinio pateikimo techninio reglamento patvirtinimo.

„Reglamente energinio sąvoka yra taip pat plati – „Gaivusis energinis gėrimas – gaivusis gėrimas, kurio sudėtyje yra vitaminų ir tonizuojamųjų ar stimuliuojamųjų augalinių medžiagų (kofeino, guaranino, ginsenozidų, taurino ir pan.)“. Ši sąvoka taip pat negali būti taikoma prekybos apribojimui, todėl kad laisvai interpretuojama sulauks lygiai tokių pačių neigiamų pasekmių“, – teigia jie.

Primename, kad ketvirtadienį Seimas balsuos dėl Maisto įstatymo pataisų, kuriose numatoma, kad bus draudžiama parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energetinius gėrimus jaunesniems kaip 18 metų asmenims. Energetinių gėrimų pardavėjai turi teisę, o kilus abejonėms, kad asmuo yra jaunesnis kaip 18 metų, privalo iš perkančio energetinius gėrimus asmens reikalauti pateikti asmens amžių liudijantį dokumentą. Jeigu toks asmuo nepateikia jo amžių liudijančio dokumento, energetinių gėrimų pardavėjai privalo atsisakyti parduoti jam energetinius gėrimus.

Pagal įstatymo projektą, energetiniu gėrimu gali būti vadinamas nealkoholinis gėrimas, kurio sudėtyje yra tonizuojamųjų ar stimuliuojamųjų medžiagų (kofeino, guaranino, ginsenozidų, gliukuronolaktono, ginkmedžio ekstrakto, taurino, B grupės vitaminų).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Ekonomika.lt
Ekonomika.lt
(17)
(0)
(8)

Komentarai (7)