Vis tik Antarktidos ežero gręžimo projektą teko nutraukti  (2)

Ambicingą misiją, kurios tikslas – prasigręžti pro 3 kilometrų storio Antarktidos ledą ir pasiekti ežerą, kuris izoliuotas buvo tūkstančius metų, teko nutraukti. Prie Elsvorto ežero dirbanti komanda darbus nusprendė sustabdyti ankstyvą gruodžio 25 dienos rytą, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jiems nepavyko pagrindinės išgręžtos kiaurymės sujungti su paraleline kiauryme, kuri naudota gręžimo vandeniui išgauti.

Įgyvendinant 13 mln. dolerių vertės projektą, planuota atsargiai gręžtis gilyn, naudojant beveik verdantį vandenį, ir pasiekti ežerą, kuris neliestas tyvuliuoja pusę milijono metų. Tikėtasi jame aptikti užuominų apie seniai egzistavusias gyvybės formas, kurios galbūt galėjo išlikti ir iki šių dienų.

Mokslininkai su sunkumais susidūrė praėjusią savaitę, kai pagrindinis katilas, naudotas gręžimui skirtam vandeniui pašildyti, sugedo. Jam pataisyti reikiama detalė atskraidinta iš Jungtinės Karalystės, o atokią vietovę Antarktidoje pasiekė penktadienį.

Katilui vėl pradėjus veikti, komanda norėjo išgręžti dvi lygiagrečias kiaurymes, kurios 300 metrų gylyje turėjo susijungti.

Pirmąją kiaurymę pavyko išgręžti, ji palikta 12 valandų, kad susidarytų karšto vandens ertmė. Ji turėjo būti naudojama gręžimo vandens cirkuliacijai ir slėgiui subalansuoti, kai izoliuotą ežerą galų gale pavyks pasiekti. Tačiau komandai nepavyko pasiekti ertmės gręžiant antrąją, pagrindinę kiaurymę, nors tai padaryti bandyta daugiau kaip 20 valandų.

Per tą laiką gręžimo vanduo pradėjo sunktis į akytus paviršiaus sluoksnius, o komanda sunaudojo didžiąją dalį turimo kuro. Galiausiai tapo aišku, kad misijos nepavyks užbaigti.

Komandos nariai ardo įrangą ir bando apsisaugoti nuo atšiaurios Antarktidos žiemos. Kol jie galės sugrįžti ir mėginti iš naujo, gali praeiti ne vienas sezonas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(21)
(2)
(3)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: