N.Armstrongo šeima atskleidė „vieno mažo žingsnelio“ paslaptį (Video)  (0)

Kaip tvirtina praėjusiais metais mirusio astronauto, pirmojo koją į Mėnulį įkėlusio žmogaus Neilo Armstrongo šeima, į istoriją patekusią frazę „vienas mažas žingsnelis žmogui“ astronautas parašė gerokai iš anksto, besirengdamas skrydžiui, nors jis pats viešai tvirtino, kad šiuos žodžius sugalvojo tik nulipęs ant Mėnulio paviršiaus, rašo „The Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ši frazė kosmoso tyrimų, o galbūt net mokslo apskritai, pasaulyje yra pati žinomiausia ir dažniausiai aptarinėjama.

Dabar, praėjus trims mėnesiams po kosmoso legendos mirties, paaiškėjo, kad pirmasis Mėnulyje išsilaipinęs žmogus žodžius išsilaipinimo akimirkai pasiruošė iš anksto.

Rugpjūtį 82 metų miręs astronautas visuomet tvirtino, kad dėl išsilaipinimo frazės apsisprendė tik nusileidus ant Mėnulio paviršiaus. Nukėlęs koją ant Žemės palydovo paviršiaus jis tarė: „Tai vienas mažas žingsnelis žmogui ir vienas milžiniškas šuolis žmonijai“.

Bet milijonai išsilaipinimą stebėjusių žmonių pastebėjo mažą trūkumą, kuris labai smarkiai keičia N. Armstrongo frazės prasmę – jie pasigedo artikelio „a“ prieš žodį „man“. Toks neaiškumas tapo dešimtmečius trunkančių diskusijų priežastimi. Tiesa, paaiškėjo, kad astronautas artikelio (ne)įtraukimą į frazę taip pat numatė iš anksto.

Naujų interviu su astronauto šeima metu išaiškėjo, kad N. Armstrongas šią kalbą buvo pasiruošęs dar likus keliems mėnesiams iki skrydžio.

Astronauto brolis Deanas sakė, kad Neilas paprašė jo perskaityti garsiąją citatą netrukus prieš „Apollo 11“ įgulos nariams išvykstant į Canaveral kosmodromą, kur astronautai kelis mėnesius ruošėsi kelionei.

Jis primygtinai reikalavo, kad originali frazė, broliui užrašyta ant lapelio, buvo su garsiuoju artikeliu „a“, nors per interviu, frazę tardamas gyvai, Deanas šį garselį taip pat praleido.

Jis pasakojo: „Prieš išvykdamas į įškyšulį, jis pasikvietė mane kartu praleisti šiek tiek laiko. Jis sako: „Kodėl gi mums, kaip vaikystėje prieš gulant į lovas“, nesužaidus „Risk“ žaidimo partijos“. Atsakiau jam, kad labi norėčiau. Pradėjome žaisti „Risk“ ir jis man pakišo popierėlį bei paprašė jį perskaityti. Taip ir padariau“

„Ant to popierėlio buvo parašyta “That’s one small step for man, one giant leap for mankind. Jis paklausė, „Ką apie tai manai“. Atsakiau, „Žavinga“. Jis tuomet sakė: „Taip ir maniau kad tau patiks, tik norėjau, kad perskaitytum tai. Ir tuomet pridūrė: „Tik turėjo būti „that is one small step for A man“.

Nežymimojo artikelio nebuvimas iš Mėnulio perduotoje frazėje sukėlė 40 metų trunkančias diskusijas dėl to, kas iš tikrųjų buvo pasakyta ir ką tai turėtų reikšti. Daugelis ėmėsi kaltinti N. Armstrongą nusišnekėjimu, o kai kurie žmonės nusprendė ieškoti gilesnės prasmės jo frazėje.

Be „a“ artikelio šis sakinys reikštų, kad žodis „žmogus“ (man) turėtų būti suprantamas ne kaip vienas koks nors žmogus, o kaip visa žmonija – lygiai kaip ir žodis antroje frazės dalyje (mankind).

Pats N. Armstrongas visuomet tvirtindavo, kad artikelį „a“ jis sakė, bet 1999 metais prisipažino, kad ir pats jo negirdėjo garso įraše, galbūt todėl, kad jis išnyko dėl signalo perdavimo trukdžių.

Po N. Armstrongo žodžių analizės kilo hipotezė, kad ši frazė ištarta spontaniškai, o ne iš anksto pasiruošus, tačiau dabar tikimasi, kad brolio išaiškinimas padės visiems laikams užbaigti diskusijas dėl frazės kilmės, struktūros ir reikšmės.

Mokslo ir medijos disciplinos dėstytojas Lincolno universitete (JAV) Dr. Christopheris Riley, analizavęs radijo įrašus iš Mėnulio nusileidimo sakė: „Neilas visuomet tvirtindavo, kad frazę sugalvojo jau po nusileidimo Mėnulyje, prieš išlipant ant paviršiaus. Bet Deano pasakojimas verčia manyti, kad savo frazę jis pasiruošė šiek tiek geriau ją apgalvojęs“.

Dokumentiniame filme „Neil Armstrong – First Man on the Moon“, kurį sekmadienį rodys BBC, taip pat bus pateikiama naujų įžvalgų apie tai, dėl ko N. Armstrongas vengė visuomenės dėmesio po sugrįžimo iš Mėnulio.

Praėjus dvejiems metams po skrydžio į Mėnulį, buvęs Karinių oro pajėgų pilotas-bandytojas atsistatydino iš NASA ir ėmėsi inžinerijos dėstytojo darbo universitete bei labai retai pasisakydavo viešai.

Astronauto šeima teigia, kad N. Armstrongą kamavo nerimas dėl to, kad po pasivaikščiojimo Mėnulyje būtų sunku atitikti žmonių lūkesčius gyvenant paprastą gyvenimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(22)
(0)
(7)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: