Astronomai užfiksavo iki šiol neregėtą planetų susiformavimo etapą (Video)  (0)

Tyrinėdami naujos žvaigždės susiformavimo procesą, astronomai aptiko iki šiol neužfiksuotą planetų evoliucijos etapą, praneša Space.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinė mokslininkų komanda pasitelkė itin galingą „Atacama Large Millimeter Array“ (ALMA) radijo teleskopą tyrinėdama už maždaug 450 šviesmečių nuo Žemės esančią žvaigždę. Astronomai aptiko dujų nutekėjimą iš išorinio į vidinį žvaigždės diską, o tarp šių diskų, anot mokslininkų, įsiterpia jaunos planetos.

Toli nuo Žemės esanti žvaigždė „HD 142527“ artėja prie savo susiformavimo proceso pabaigos. Maždaug dviejų milijonų metų amžiaus, jaunoji žvaigždė yra maždaug dvigubai didesnė nei mūsų Saulė, nors žvaigždė iš tikrųjų turi potencialą dar didėti.

Dujų ir dulkių diskas atsiradęs dar žvaigždės formavimosi pradžioje supa ją pačią. Anot astronomų, būtent šis diskas yra planetų susiformavimą lemiantis veiksnys.

Jaunosios planetos keliauja pro proplanetinį diską ir įsisavina aplink jas esančią medžiagą, taip sukurdamos milžiniškus plyšius.

Duomenis astronomai rinko pasitelkdami iš viso 66 teleskopus, esančius minėtoje Čilės dykumoje. ALMA radijo teleskopo įrengimo darbus planuojama pabaigti šių metų pabaigoje, o tai astronomams turėtų suteikti naujų galimybių siekiant detaliau ištyrinėti planetų susiformavimo procesą.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)