Vegos asteroidų žiedai slepia planetas?  (0)

Vega – viena ryškiausių žvaigždžių nakties danguje, nuo Žemės nutolusi per maždaug 25 šviesmečius. Astronomai aptiko didžiulį asteroidų žiedą, supantį ryškią Vegos žvaigždę. Manoma, kad už jo gali slypėti visa planetų sistema.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naujai atrasto asteroidų žiedo išsidėstymas leidžia manyti, kad Vega apsupta ledinio išorinio asteroidų žiedo ir šilto vidinio kosminių uolienų žiedo, teigia tyrėjai. Tai gali būti užuomina, jog žvaigždę supa daugybė neatrastų planetų.

Astronomai asteroidų žiedą aptiko naudodami NASA infraraudonųjų spindulių kosminį „Spitzer“ teleskopą ir Europos kosmoso agentūros „Herschel“ kosminę observatoriją. Jie nustatė, kad Vegos šiltąjį vidinį asteroidų žiedą nuo vėsesnio išorinio skiria nemažas tarpas, rašo „Space.com“.

Toks dvigubo žiedo išsidėstymas daro Vegą panašią į mūsų Saulės sistemą, kurioje yra Koiperio žiedas ir asteroidų žiedas. Šis atradimas taip pat panašus į neseniai atrastus žiedus aplik kitą žvaigždę, vadinamą Fomalhautu.

„Mūsų atradimai atkartoja nesenus rezultatus, rodančius, kad už Saulės sistemos ribų kelių planetų sistemos yra paplitusios. Apskritai, didelis tarpas tarp šilto ir šalto žiedų yra ženklas, rodantis, kad aplink Vegą ir Fomalhautą greičiausiai skrieja ne viena planeta“, – teigė Kate Su, Arizonos universiteto Stewardo observatorijos astronomė.

Ir Vegos, ir Fomalhauto išorinis asteroidų žiedas yra 10 kartų toliau nuo žvaigždės nei vidinis, o tai leidžia manyti, kad tarp jų gali skrieti kelios Jupiterio dydžio ar mažesnės planetos, išvalydamos savo orbitas nuo dulkių ir nuolaužų, aiškina mokslininkai.

Abiejų šių žvaigždžių masė yra beveik dvigubai didesnė nei Saulės, jos taip pat ryškesnės ir karštesnės. Astronomai jau aptiko planetą, skriejančią aplink Fomalhautą, pavadintą Fomalhautu b, kuri skrieja palei vidinio asteroidų žiedo kraštą.

Abiejų žvaigždžių asteroidų žieduose nuolaužų yra gerokai daugiau nei Saulės sistemos žieduose, greičiausiai todėl, kad žvaigždės jaunesnės nei Saulė, tad jos turėjo mažiau laiko dulkėms išvalyti. Taip pat tikėtina, kad šiose žvaigždžių sistemose dulkių nuo pat pradžios buvo daugiau.

K. Su su kolegomis asteroidų žiedus aplink Vegą pastebėti padėjo kometų ir kosmoso uolienų susidūrimai, kurie sukuria dulkes, o šios skleidžia infraraudonąją šviesą, kurią ir užfiksavo „Spitzer“ ir „Herschel“ observatorijos.

Jei aplink Vegą skrieja dar nematytos planetos, astronomai įsitikinę, kad jos amžinai nesislėps.

„Planuojami nauji prietaisai, tokie kaip NASA „James Webb“ kosminis teleskopas, galės planetas rasti“, – teigė tyrimo bendraautorius Karlas Stapelfeldtas, NASA Goddardo kosminių skrydžių centro Egzoplanetų ir žvaigždžių astrofizikos laboratorijos vadovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(8)
(0)
(0)

Komentarai (0)