Fizikai sugalvojo, kaip dar labiau pagreitinti informacijos perdavimą optiniais tinklais  (0)

Ieškodami naujų būdų kaip pagreitinti informacijos perdavimą dabartiniais optiniais tinklais mokslininkai atkreipė dėmesį į optinius sūkurius. Taip vadinami šviesos spinduliai, primenantys kamščiatraukius - šviesos bangos juose sukasi apie centre esančią ašį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Fizikai iš Harvardo Inžinerijos ir Taikomųjų Mokslų Mokyklos (Harvard School of Engineering and Applied Sciences) sukūrė prietaisą, galintį matuoti ne tik šviesos spindulio intensyvumą, kaip įprastiniai detektoriai, bet ir bangų pasisukimo kampą.

"Tokie įrenginiai jau buvo sukurti anksčiau, tačiau jie buvo sudėtingi, brangūs ir gremėzdiški", - teigia pagrindinis tyrėjas Federico Capasso, taikomosios fizikos profesorius Robert L. Wallace ir ir vyriausiasis inžinierius Vinton Hayes. Jų pačių idėja paprasta - prie pigaus ir plačiai prieinamo fotodetektoriaus pridėti metalines struktūras, galinčias atskirti optinius sūkurius pagal jų orbitinius judesio kiekio momentus (apsisukimų skaičių bangos ilgyje).

Dabartinėse optinėse sistemose didesnis greitis pasiekiamas vienu metu siunčiant daug šviesos spindulių su skirtingais bangos ilgiais. Optinių sūkurių naudojimas galėtų dar padidinti pralaidumą, nes spindulius būtų galima atskirti ne tik pagal bangos ilgį bet ir pagal orbitinį judesio kiekio momentą. Tam naudojamos auksu dengtos plokštelės su jose išėsdintais holografiniais interferenciniais raštais, kurie leidžia šviesos spinduliui su tinkamu orbitiniu judesio kiekio momentu sužadinti metalo elektronus ir sukurti elektromagnetinę bangą, vadinamą paviršiaus plazmonu, kurią ir registruoja detektorius.

Mokslininkai tikisi, kad ateityje tokie detektoriai bus naudojami optiniuose kompiuteriniuose tinkluose.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(19)
(0)
(0)

Komentarai (0)