Gydytoja toksikologė: niekam nerekomenduoju vartoti energinių gėrimų  (25)

Vilniaus greitosios pagalbos universitetinės ligoninės gydytoja toksikologė Gabija Dragelytė „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ teigė pati energinių gėrimų negerianti ir nepatarianti to daryti ir kitiems.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak jos, per pastaruosius 3-4 metus situacija radikaliai pasikeitė ir tapo aišku, kad energinių gėrimų poveikis sveikatai, ypač vaikų, yra neigiamas.

„Energinio gėrimo pagrindinė sudedamoji dalis yra kofeinas. Tai yra tas pats kofeinas, kurį mes, tarkim, jeigu geriam kavą, irgi gauname kofeino. Energiniuose gėrimuose to kofeino yra nepalyginamai daugiau negu kavos puodelyje. Tai gali būti tam tikrų gėrimų nuo 2 net iki 15 kartų daugiau kofeino negu paprastam kavos puodelyje. Jūs turbūt vaikui savo neduodate kavos gerti, o jeigu ir duodate, tai neduodate 15 puodelių per 10 minučių išgerti“, – sakė G. Dragelytė.

Toksikologė vardijo daugybę neigiamų padarinių, kuriuos sukelia energiniai gėrimai: „Kofeino perdozavimo požymiai: pradedant širdies sistema, kvėpavimo sistema, tarkim, jeigu išgėrėte vieną ar dvi skardines energinio gėrimo, gali būti nuo tokių lengvų simptomų, kad sutrikti gali koordinacija, pradeda rankos drebėti, širdis taip jau jaučiasi, kad padažnėjo pulsas, gali kraujo spaudimas pakilti, raudonis pilti. Lygiai taip pat gali prasidėti nerimas, tarkim, dar daugiau pavartojus, jautiesi, kad nelabai jau ir orientuojiesi aplinkoj, arba jeigu ir susiruošei kažkur eiti, gal nebūtinai tos kojos veda ten, kur turėtų eit. Yra iki labai sunkių pasekmių, iki haliucinacijų, traukulių.“

G. Dragelytės teigimu, ne visi žino, kad energiniuose gėrimuose dažnai būna guaranino, kuris yra tarsi dviguba kofeino dozė.

„Suaugusieji, ypač tie, kurie vakarėliuose ar klubuose vartoja energinius gėrimus, ne visi žino... Daug kas klausia: „Tai gerai, kofeinas“, bet yra tokia medžiaga kaip guarana energiniuose gėrimuose, jinai rašoma kaip skonio stipriklis, kaip kvapiklis. Iš tikrųjų guarana yra ta pati medžiaga kofeinas, tai yra ta pati į kavos pupelę panaši medžiaga, kuri kofeino turi dvigubai daugiau nei kavos pupelė. Jeigu dedama yra guarana, turėkit omeny, kad kofeino kiekis tam energiniam gėrime yra dar didesnis, negu iš tikrųjų parašyta“, – sakė „G. Dragelytė.

Pasak jos, gydytojai energinių gėrimų vartojimą pateisina vieninteliu atveju – vairuojant: „Vieninteliu atveju, kuomet mes, gydytojai, pateisinam tą dalyką, kad jūs vairuojate, tarkim, nakties metu ir jums liko nuvažiuoti iki tam tikro taško porą valandų, ir yra saugiau išgerti energinį gėrimą ir nuvažiuoti, negu pasilikti, tarkim, neaiškioj vietoj tamsoj, ir savo saugumu nerizikuoti, kad stoti ir pamiegoti.“

Paklausta, kodėl tuomet energiniai gėrimai nėra draudžiami, jeigu jie daro tokį neigiamą poveikį žmogaus organizmui, toksikologė teigė, kad tai yra suaugusių žmonių apsisprendimo reikalas ir ribojimus reikia taikyti tik vaikams, kaip kad daroma kai kuriose kitose Europos šalyse.

„Alkoholis irgi žinoma, kad nėra tas vanduo arba nėra tai kažkokia tai prekė ar gaminys, kuris teigiamai veikia sveikatą, bet jisai yra parduodamas. Tai lygiai taip pat yra su energiniais gėrimais, kad mes, tarkim, nesuvaldysim nei tos prekybos, nei naudojimo, tai suaugusių žmonių kaip ir turėtų būti vartojamas dalykas, o už vaikus mes turėtume būti atsakingi“, – „Žinių radijui“ kalbėjo G. Dragelytė.

Primename, kad Seimas praėjusią savaitę pritarė draudimui pardavinėti energinius gėrimus nepilnamečiams.

Visą interviu su gydytoja toksikologe G. Dragelyte galite rasti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(27)
(0)
(2)

Komentarai (25)

Susijusios žymos: