Ar jūsų kieme yra aukso, padės išsiaiškinti skruzdėlės  (0)

Jeigu norite sužinoti ar jūsų kieme yra aukso – įsigykite termitų koloniją, pusiau juokais siūlo nationalgeographic.com. Naujausi eksperimentai įrodė, kad termitai ir skruzdėlės savyje geba kaupti auksą jei tik jo yra dirvožemyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australas entomologas Aaronas Stewartas su savo komanda ištyrė kelis šimtus termitų lizdų. Tyrėjai atrado, kad lizdų sudėtis turi sąsajų su dirvožemio sudėtimi. Savo lizdams statyti, termitai naudoja tik aplinkui esančias medžiagas. Norint išsiaiškinti dirvožemio sudėtį, tereikia ištirti termitų namus.

Vėliau sekė konkretūs tyrimai su auksu. A. Stewartas siekė išsiaiškinti ar tiriant termitus įmanoma išsiaiškinti kuriose vietose galima atrasti ir aukso.

„Jau seniai žinojome, kad termitai ir skruzdėlės gali savyje kaupti metalus, tačiau kolonijos individus ištirti sunkiau nei visą lizdą. Rezultatai rodo, kad auksą surasti pagal lizdų tyrimus tikrai įmanoma. Šis atradimas galbūt net galėtų būti pritaikytas praktiškai. Technologija turėtų patikti kasybos įmonėms, kurios ieško aukso arba kitų naudingų metalų. Ieškant metalų paprastai tenka gręžti šimtus negilių gręžinių ir tirti jų mėginius. Galbūt būtų paprasčiau pirma ištirti skruzdėlynus ir termitynus, taip susisiaurinti paieškos lauką ir tik tuomet pradėti gręžimus. Ir aplinkos būklė nuo to tik išloštų“, - komentavo Džordžijos universiteto (JAV) entomologas Robertas Matthewsas.

Mokslininkai jau anksčiau išsiaiškino, kad skruzdėlės ir termitai savyje gali kaupti įvairius metalus. Tai būdinga ne tik vabzdžiams, – žinduoliai, pavyzdžiui, kaupia kalcį, kad galėtų išlaikyti stiprius kaulus. Kiti gyvūnai gali kaupti cinką arba magnį, kad sutvirtintų savo kiautus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Grynas.lt
Grynas.lt
(11)
(0)
(2)

Komentarai (0)