Spermatozoidų kovos: kas greičiau? (Video)  (0)

„Nikon“ mikrovideografijos konkursas „Small World In Motion“ („Mažas judantis pasaulis“) suteikė progos iš arčiau pažvelgti į tokius biologinius procesus kaip imuninė reakcija, spermatozoidų lenktynės ir inkstų augimas. Kviečiame susipažinti su konkurso laureatų video darbais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nikon“ tokį konkursą rengia tik antrus metus. Dalyviai konkursui galėjo pateikti bet kokį pro mikroskopo objektyvą nufilmuotą siužetą ar filmuką. Nepriklausoma žiuri komisija visus darbus vertino pagal šiuos kriterijus: originalumas, informatyvus kontekstas, techninis meistriškumas ir vizualinis įspūdis.

Trijų geriausiais pripažintų darbų autoriai buvo apdovanoti čekiais (nuo 500 iki 2 000 JAV dolerių) „Nikon“ technikai įsigyti. Jei turėtumėte ką pasiūlyti, 2013-ieji yra tinkamas laikas tai padaryti, nes premijų suma išaugo iki 1 000 – 3 000 JAV dolerių.

2012 m. pirmos vietos laimėtoja tapo dr. Aliona Kameneva (Olena Kamenyeva) iš Nacionalinio sveikatos instituto (National Institute of Health), savo filmuke pademonstravusi, kaip pelės limfmazgiuose vyksta organizmo imuninė reakcija į lazeriu pradegintą žaizdelę.

Antroji vieta atiteko Sirakūzų universiteto (JAV) Biologijos fakulteto daktarui Štefanui Liupoldui (Stefan Lüpold) už kadrus, kuriuose užfiksuota, kaip dviejų patinų spermatozoidai vaisinės musės patelės lytinėje sistemoje lenktyniauja, kuris iš jų pirmas pasieks ir apvaisins kiaušialąstę.

Trečiame prizininkų trejeto darbe – bėgant laikui (per keturias dienas) augantis „medis“, kuris yra ne kas kita, o inkstas. Filmuko autorius – dr. Nilsas Lindstriomas (Nils Lindström) iš Edinburgo universiteto (Jungtinė Karalystė).

Dėmesio verti ir kai kurie į prizininkų trejetą nepatekę filmukai. Pvz., Vimo van Egmondo (Wim van Egmond) žvilgsnis į bestuburio gyvūno verpetės vidų.

Arba Katrinos R. Marei (Kathryn R. Markey) nufilmuotos moliusko maitinimosi akimirkos.

Dauguma konkursui pateiktų filmukų trunka ne ilgiau kaip pusę minutės, tad jų peržiūra neatims daug laiko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(10)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: