Mokslininkai sukonstravo molekulinį variklį  (3)

Tinklapis "EE Times" pranešė apie gana svarbų įvyki visam mokslo ir technologijų pasauliui. Teigiama, kad mokslininkių grupė, kuriai vadovauja Ohajo universiteto fizikos ir astronomijos procesorius Saw Wai Hla, sukūrė pirmąjį pasaulyje pilnavertį molekulinį variklį. Tiesa, variklio matmenys taip pat molekuliniai...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pastarasis variklis yra gana sudėtingas įrenginys, sudarytas iš galybės detalių, tuo tarpu anksčiau tų pačių mokslininkų grupei pavykdavo sukurti pajudinti tik atskirai paimtas molekules.

Motoro ilgis sudaro apie 2 nanometrus, jo aukštis – 1 nanometras. Variklis buvo surinktas ant aukso pagrindu sudaryto kristalo paviršiaus. Konstrukciją sudaro bazė bei besisukantis žvaigždės formos rotorius su penkiais spinduliais. Guolių vaidmenį atlieka rutenio atomas. Ant aukso paviršiaus visas įrenginys buvo fiksuojamas, pasitelkiant sierą, kuri panaudota kaip atominiai klijai.

Esant -190oC temperatūrai, variklio rotorius sukosi nepriklausomai, tačiau jo darbą buvo galima sustabdyti, temperatūrą sumažinus iki -270oC. Variklio darbą mokslininkai stebėjo, pasitelkę skenuojantį tunelinį mikroskopą (STM). Po šio eksperimento mokslininkai yra pilni ryžto sukurti sudėtingus įrenginius, kurie veiktų, varomi šio molekulinio variklio.

Pastarasis darbas yra labai svarbus žingsnis, tobulinant nano įrenginius, veikiančius pagal principus, kurie skiriasi nuo klasikinės fizikos. Panaudojimo perspektyvos praktiškai beribės, ypač jei pavyks priversti pastarąjį rotorių suktis, esant artimai normalioms sąlygoms temperatūrai. 


FACEIT.LT – IT Naujienos
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Faceit.lt
(14)
(0)
(0)

Komentarai (3)