Harvardo profesorius ieško savanorės, kuri sutiktų pagimdyti neandertalietį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Talkatif 2013-01-22 10:12
Įdomu, bet realiai kam to reikia? Evoliucija savo žodį jau tarė. O pažaidimui yra ir kitų sričių, kurios bent duotų ateičiai naudos.
Staska 2013-01-22 11:01
Manau, kad toks eksperimentas būtų labai neetiškas to vargšo neandartaliečio atžvilgiu, nenorėčiau būti jo vietoje. Šiap tai priimčiau tokį pareiškimą su humoru, jeigu jis prasidėtų žodžiais ,,rusijos mokslininkai pareiškė..", bet G.Churchas kai tai pareišia sintetinės biologijos ir genų inžinerijos pionierius, prisidėjęs prie 22 biotechnologijų įmonių įkūrimo ir vienas iš Human genome project iniciatorių, tai skamba pakankamai rimtai...
Shimelis 2013-01-22 11:24
Na tik nereike... Rusija turi tikrai labai autoritetingu akademiku ir ju pareiskimu tikrai nereiketu menkint, kad ir kokie jie utopiski bebutu. Sitas eksperimentas gan dviprasmiskas. Is vienos puses, taip, jis neetiskas, nes sitas egzempliorius butu pasmerktas visa gyvenima praleisti laboratorijoje. Is kitos puses, kodel niekam nekyla jokiu klausymu del narveliuose laikomu ziurkenu, ar akvariumuose zuvyciu?
Shinigami 2013-01-22 11:39
O aš priimčiau tai labai rimtai, nes Rusijoje žmonių teisės taip neginamos kaip vakaruose. Tad jie ten gali daryti net ne tokius dalykus. O kai tai pareiškia vakarų mokslininkas - tada jau su humorų galima priimti. Nes akivaizdu kad jam tokių tyrimų atlikti nebus leista.
sigitas69s 2013-01-22 12:17
Galetu su bezdione isbandyti- gal uzteks jiems pradziai rezultatu.
Staska 2013-01-22 12:18
[quote]Na tik nereike... Rusija turi tikrai labai autoritetingu akademiku ir ju pareiskimu tikrai nereiketu menkint, kad ir kokie jie utopiski bebutų [quote] Yra Rusijoje labai aukšto lygio mokslininkų, bet vis pasirodo (taip pat ir technologijos.lt) labai jau utopinių jų planų: iki 2013 protingų gyvybės formų atradimas kitose planetose, iki 2017 metų mamuto klonavimas kelerių metų bėgyje , dirbtinio žmogaus-androido su sintetinėmis smegenimis sukūrimas iki 2035 metų. Veneros nuotraukose rusijos mokslininkas rado gyvybės pėdsakų įrodymų... Daugumoje šių pareiškimų jau nepasitvirtino, arba mokslo visuomenėje vertinami, kaip beveik neįmanomi įgyvendinti per tokį trumpą laikotarpį.
Sinister 2013-01-22 12:38
Dėl atsparumo ligoms tai taip. Mirtų nuo paprasto peršalimo sukeltų komplikacijų. Bet kadangi jis būtų laikomas sterilioje laboratorijoje visą gyvenimą, tai šita problema atkrenta. Ar Tikrai pakaltų "koduotų" kamieninių ląstelių įterpimo į embrioną? Ar ne geriau būtų iš tų kamieninių ląstelių užaugit spermatozoidą ir kiaušialąstę, apvaisint ir tik tada įterpt į nešiotoją?
Arns 2013-01-22 12:59
man regis apie mamutą žinome kur kas daugiau, tad kodėl nepradėjus nuo jo atkūrimo, suleidžiant kamienines ląsteles dramblei? Bent jau praktiškai sužinotume ar tikrai jos įsigali, kaip pakeičia išvaizdą ir t.t. beje, kas dėl atsparumo ligoms. Man regis labai nemažai apsaugos perduoda būtent motina vaikui. Tik paskui jau suaugant vis daugiau pačio vaiko imuninė sistema pradeda pati nuo savęs funkcionuoti. Visiškai neįmunitetus žmogus turėtu būti klonuotas iš kokios senos dnr. Nes tokiu procesu turėtu pagal mane atkurti taip kaip buvo, neįdiegiant jokių papildomų mutacijų...
Sinister 2013-01-22 13:11
Nemanau kad nešiotoją galima motina vadinti. Tad jokio atsparumo jis negaus. Ir iš vis, tą atsparumą perduoda židnymo metu.
werafonas 2013-01-22 14:55
O gal verčiau tiesiog palaukti sintetinių gimdų. Juk žengiant tokiais žingsniais, manau, ne tiek daug ir liko - 20 ar 30 metų.
zamzungas 2013-01-22 17:43
Rezultate gautųsi šių dienų standartais protiškai atsilikęs ir nelabai išvaizdus vaikas kurį visi kamuotu su moksliniais tyrimais...
aukselis 2013-01-22 19:07
Iš kur tokios žinios? Bene būsi dar vienas keliautojas laiku?
TLas 2013-01-22 19:09
Visu pirma kaip su etika? Neprasilenkia toks dalykas? Cia visi ziuri kad vistos ar karves mesa kuria valgai butu uzauginta neskriaudziant gyvunu, kad jis papjautas butu humaniskai ir t.t. nors O cia kalba eina is esmes apie pagimdyma issigimusio zmogaus tycia. Jau gal geriau bent pirma mamuta klonuoja ir pas drabli pagimdo ir t.t. o tik kai zinos kad viskas tikrai gaunasi gali apie Nendartaliecius ir zmones sneket... Nors ir tai dar cia didziule moraline dilema.
Sinister 2013-01-22 19:18
Aik iš čia. Taip vadinami moralfag'ai niekada supras dviejų dalykų, juodo humoro ir mokslo pažangos (iš kur pažanga atsiranda).
vanduo4 2013-01-22 20:49
Evoliucija yra atsitiktine, todel reikia labai daug laiko, kad atsirastu kazkas naujo. Genetiniai tyrimai sy procesa paspartina ir netgi gali nukreipti norima linkme. 1. Pvz.: musu mylimi sunys - pudeliai, taksai, buldogai ar kazkas. Gal jie atsirado naturaliai? Jie atsirado naudojant selekcija. O dabar pazanga leidzia tai daryti naudojant genetinius tyrimus. 2. Pvz.: gatve ejo profesorius ir jy nuzude debilas tikedamasis is jo kazka pavogti. Ar tai naturali atranka? Na taip. P kokios to pasekmes? Isvada: tai kas isnyko, nevisada buvo blogai. Kazkokios ju savybes gal but buvo ypatingai naudingos. Evoliucija - tai atsitiktinumas. Genetiniai eksperimentai - samoninga evoliucija.
azotas 2013-01-22 21:26
Nelabai kas klaus zmoniu ar jie nori ar nenori, kad tokie tyrimai butu atliekami, galima padaryt viska uz uzdaru duru ir sakyt, kad nieko nebuvo ir, kad nieks nieko neklonavo. Gyvenimas visu atzvilgiu nera ir nebus teisingas vienim labiau pasiseka kitiem ne.
nondescript 2013-01-22 21:38
Ar neandertaliečiai neturi teisės gyventi? Ar jie savo noru išnyko? Kam tada išvis saugom į raudonąją knygą įrašytus gyvūnus, jei tokia evoliucijos valia? Aišku, jei atlikinės eksperimentus bus neetiška, bet jei paleis į pasaulį tam, kad išsaugotų rūšį, nematau nieko blogo. Kitas klausimas kaip jiem pavyks. Čia jau mokslininkų atsakomybė. Kas ten sakė, kad neandertaliečiai buvo kvaili, jie buvo visokeriopai - tiek fiziškai, tiek protiškai - pranašesni už homo sapiens.
rwc 2013-01-22 22:17
Na jooo... Prieš keletą dienų siūliau įveisti mamutų rezervatą, tai turbūt niekas rimtai nepriėmė. , gerai pataikei - neandertaliečiai nebeturi teisės gyventi, nes neatlaikė natūraliosios atrankos. Kas iš to, kad atgaivinsi vieną gauruotą ir protiškai neišsivysčiusį egzempliorių ir laikysi jį narve, kol nustips? Antropologams naudos iš jo būtų nulis. Be specialaus žmogiško mokymo, jis nei strėlių mokėtų drožti, nei ugnies kurti. Nemokėtų ir tėvų kalba šnekėti. Viskas, basta - nebėra konteksto, nebėra ir prasmės jam egzistuoti. Churchas nepramuš grantų. Jo iškrypėliškos fantazijos teliks šlapiais sapnais. O kalbant apie "visokeriopai pranašesnius", tai visų pirma norėčiau pamatyti corded ware kultūrą. Jie neabejotinai pranašesni už neandertaliečius, kromanjoniečius ir kitas senąsias Europos žmonių atšakas. Turbūt, nemalonu prikelti savo proproprosenelį iš grabo, tai apie tai ir nekalbam?
g3n1us 2013-01-23 03:04
nemoka reklamuotis... reikia ivardinti kaina arba pasakyti kazka panasaus "galimybe tapti visu atgimusiu neandertalieciu mama ir ispausti pedsaka istorijoje" ar pan.
g3n1us 2013-01-23 03:10
Ne visai sutikčiau. Mano nuomone, kad yra pasiekiama tobulumo riba, kada sunku issilaikyti, nors ir esi daugiausiai issivystes.. Nebutinai neandertalieciai buvo "prastesni" uz mus, dar egzistuoja ne tinkama vieta, ne tinkamu laiku.. Kazkaip atsargiau vertinciau atatrankos pokstus, nes jei dabar tekstusi asteroidas i zeme ir isnaikintu visus gyvunus (zmones), tai dar nereiskia, kad jie blogi kazkuom... kas ten zino del ko jie isnyko, gal nuo paprasto viruso ar dar ko... Plius gali pasipelnyti net ir medicina, ka gali zinoti, gal vezys butu sustabdomas ir isgydomas.