Rusijoje liks tik du metų laikai?  (0)

Rusijos federalinės Hidrometeorologijos ir aplinkos stebėjimo tarnybos („Roshidromet“) specialistai konstatavo, kad dėl klimato kaitos procesų vis labiau trumpėja pavasario sezonas, o žiema vis dažniau „sklandžiai“ pereina į vasarą. Tokie pokyčiai apibūdinti „Roshidromet“ paskelbtoje klimato kaitos ir jos poveikio Rusijai 2012 metais ataskaitoje, skelbia „Newsru.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pranešama, kad dėl metų laikų „pasislinkimo“ 2012-ieji tapo vienais šilčiausių Šiaurės pusrutulyje per praėjusius 122 metus. Tai sukėlė daugybę pavojingų gamtos reiškinių, sakoma ataskaitoje. Užsienio specialistų teigimu, jei nebus imtasi jokių veiksmų, dėl klimato šiltėjimo šios problemos ateityje taps dar aštresnės.

Pasak „Roshidromet“ atstovų, dėl klimato sezonų trukmės pokyčių Rusijoje žiema pradėjo sparčiai vytis vasarą: pavasario trukmė vis labiau mažėja ir jis beveik išnyksta. „2012 metais ilgai buvo šalta, visą kovą ir praktiškai pusę balandžio. O po to staigiai atšilo. Gegužė buvo rekordiškai šilta, beveik vasariška. Tai yra, mes faktiškai netekome vieno metų laiko - pavasario“, - sakė „Roshidromet“ vadovas Aleksandras Frolovas.

Jis pabrėžė, kad praėjusi vasara tapo antrąja karščiausia per 122 metų meteorologinių stebėjimų istoriją Šiaurės pusrutulyje. Karštesnė buvo tik 2010-ųjų vasara. Pasak A. Frolovo, išnykimo pavojus gresia ir rudeniui. Praėjęs ruduo buvo ketvirtasis pagal šiltumą per visą meteorologinių stebėjimų istoriją Rusijoje. Iškart po jo prasidėjo gruodžio speigai - tokių stiprių šalyje nebuvo 12 metų, sakoma pranešime.

Temperatūros rekordai lemia ir pavojingų gamtos reiškinių dažnėjimą Rusijoje: pasak „Roshidromet“ vadovo, 2012 m. šalyje buvo užfiksuoti 987 pavojingi hidrometeorologiniai reiškiniai, 469 iš jų pridarė didelės žalos. Smarkiai išaugo vadinamųjų vietinių pavojingų reiškinių, t.y. liūčių, audrų, potvynių, krušų, skaičius. Jų buvo užregistruota 30 proc. daugiau nei 2011 m. Rusijos meteorologai konstatavo, kad praėjusieji metai pavojingų reiškinių skaičiumi tapo rekordiniai per pastaruosius 14 m.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(11)
(0)
(0)

Komentarai (0)