Neuronai taip pat gali "keisti specialybę"  (0)

Tai, kad vienos rūšies ląsteles galima paversti kitomis, buvo įrodyta jau anksčiau, tačiau iki šiol niekam nebuvo pavykę taip perprogramuoti neuronų. Dabar Harvardo universiteto biologai, tiriantys kamienines ląsteles, įrodė, kad neuronai taip pat gali "pakeisti specialybę". "Smegenys nėra tokios nekintančios, kaip iki šiol manėme, nes ankstyvuoju laikotarpiu galima vienos rūšies neuroną paversti kitu," - teigia Harvardo profesorė Paola Arlotta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Savo eksperimentų metu Arlotta didžiosios smegenų jungties neuronus pavertė spinaliniais motoriniais neuronais. Tai vienas iš dviejų neuronų tipų, kurie pažeidžiami sergant amiotrofine lateraline skleroze. Eksperimentai buvo vykdomi su gyvomis pelėmis, kas rodo, jog toks neuronų perprogramavimas turėtų būti įmanomas ne tik laboratorijos sąlygomis. Tačiau visos pelės buvo labai jaunos, todėl dar neaišku, ar tokie patys pakeitimai galimi senesnių gyvūnų, taip pat ir žmonių, smegenyse. Jei taip - tai gali būti didelis žingsnis nervų sistemą pažeidžiančių ligų gydyme.

"Neurodegeneraciniai susirgimai paprastai paveikia tik vieną ar kelis neuronų tipus, nepaliesdami kitų. Amiotrofinės lateralinės sklerozės atveju pažeidžiami motoriniai neuronai galvos ir nugaros smegenyse," - teigia Arlotta. "Jei būtų įmanoma perprogramuoti nepažeistus neuronus, užtektų atkurti labai nedidelę motorinių neuronų dalį, kad pacientas atgautų pagrindines judėjimo funkcijas."

Šiuo metu Arlotta su kolega Takao Hensch iš Harvardo Molekulinės ir Ląstelių Biologijos Departamento tiria perprogramuotų neuronų fiziologiją ir tai, kaip jie sąveikauja su kitais neuronais. Mokslininkė tikisi, kad jos tyrimai daug prisidės prie neurodegeneracinių ligų gydimo.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(21)
(0)
(4)

Komentarai (0)