Užšalusio ežero turtai: metano burbulai ir žemėlapiai (Foto)  (1)

Uolinių kalnų papėdėje tyvuliuojančiame Abrahamo ežere (Kanada) nufotografuoti gamtos poledinio meno šedevrai byloja, kad gyvybė laikosi net ir pačiose atšiauriausiose sąlygose. Kur čia gyvybė? Po ledu. Retas reiškinys šiame dirbtiniame ežere susiformuoja kiekvieną žiemą, o jo autorė - ežero dugno augalija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Po ledu likę augalai išskiria metano dujas. Kuo šios dujos arčiau ežero paviršiaus, kur šalčiau, tuo jos labiau sušąla. 

Sušalusio metano burbulus ir politinio žemėlapio kontūrus primenančius siluetus netoli Šiaurės Saskačevano upės telkšančiame ežere nufotografavo 40-metis amerikiečių fotografas Čipas Filipsas (Chip Phillips). Fantastiškus vaizdus ežero lede jis aptiko atsitiktinai - išėjęs pasivaikščioti ant užšalusio ežero.

Ledo burbulai susidaro laikotarpiu nuo lapkričio iki kovo, kai ežeras būna visiškai užšalęs. Orams vis labiau šąlant, ledo sluoksnį pasiekę metano burbulai nepranyksta ir telkiasi į vaizdingas struktūras.

"Kad nufotografuotum tuos burbulus, reikia lipti ant ledo, - pasakoja fotografijų autorius. - Dabar ledo storis - maždaug 22 cm. Kad nepaslysčiau, paprastai aviu batus su kapliukais. O įsimintiniausias man buvo vienas iš pirmųjų vizitų ant šio ežero ledo, kai netikėtai atskriejęs galingas vėjo gūsi atplėšė mane nuo žemės ir bloškė į ledą. Kad tai nepasikartotų, teko susigūžus žingsniuoti į krantą. Prasikirtau kaktą, truputį bėgo kraujas, gal net buvau patyręs nežymų smegenų sutrenkimą. Tad dabar fotografuoti einu kur kas atsargiau."

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(42)
(0)
(1)

Komentarai (1)