Žemės drebėjimas Saliamono salose sukėlė cunamį  (2)

Po galingo 8 balų žemės drebėjimo Ramiojo vandenyno dugne rytų Saliamono saloms trečiadienį smogė nedidelis cunamis. Pavojus buvo paskelbtas keliose Ramiojo vandenyno salose, skelbia naujienų tarnyba BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie 8 balų stiprumo žemės drebėjimas netoli Saliamono salų grandinei priklausančios Santa Cruz salos užfiksuotas apie 13.12 val. Netrukus šios salos Latos miestą pasiekė 9 metrų cunamis. Banga sausumoje nusirito apie pusę kilometro.

„Banga saloje nukeliavo 500 metrų, man pranešta, kad visiškai suniokoti trys kaimai. Namai buvo nuversti. Valdžios institucijos kol kas negalėjo nustatyti, kokia žala padaryta, nes cunamis pasiekė ir kalnus, ir kalvas“, – sakė Saliamono premjero spaudos atstovas Robertas Iroga. Pranešimai rodo, kad regione sugadinta daug namų.

Pradinės JAV Geologijos tarnybos ataskaitos rodė, kad žemės drebėjimas užfiksuotas 5,8 km gylyje, vėliau patikslinta, kad 28,7 km gylyje.

Cunamio pavojus buvo paskelbtas Saliamono salose, Vanuatu, Papua Naujojoje Gvinėjoje, Tuvalu, Naujojoje Kaledonijoje, Fidži ir dar keliose salose.

Ramiojo vandenyno cunamio perspėjimo centras pranešė, kad kitoms pakrančių sritims cunamis negresia, tačiau gali būti juntamas jūros lygio pasikeitimas.

Saliamano salų grandinė yra dalis vadinamojo ugnies rato, kuriame yra vulkaninis lankas. Pastarosiomis dienomis salose užfiksuoti keli mažesni žemės drebėjimai.

2007 metais 8,1 balo stiprumo žemės drebėjimas sukėlė cunamį, kurio metu žuvo mažiausiai 52 žmonės ir tūkstančiai liko be namų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(4)
(0)
(0)

Komentarai (2)