Vejantis naujoves lieka tonos atliekų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kionig 2013-02-12 00:13
Ne, taip negalima. Atsakomybė turi tekti visiem bendrai, o tiem, kas surenka šiukšles ir tik išveža į sąvartyną. Atsakomybė, kad tu šiukšlių neišveši į pamiškę ir ten užkasi, kad nešiukšlinsi mieste ar bet kur kitur, kad nebūsi apsišikusi kiaulė. Kuri teršia ne savo namuose, bet tik už savo slenksčio vos peržengus. Deja, tai rodo, kad tokių žmonių intelektas yra labai žemas. Vežėjų atsakomybė, kad tos šiukšlės papultų į ten kur reikia ir jomis pasirūpintų sąžiningai kitos institucijos. Kol atsakomybė nebus paskirstyta tolygiai ir kiekvienas nesupras savo vietos visoje šioje grandinėje, tol nieko nebus. Vieniem pasišiukšlinus, visas šis užburtas ratas tik padidins problemas, kur bus augančios kainos už šiukšlių tvarkymą ir ne tik. P.S. Straipsnis apie Afriką, o kad kapitalistai ją seniai užteršė, tai niekam nepaslaptis.
kionig 2013-02-12 00:26
Tai gali savo 6a sklype užkasinėt. Kam čia jas dar kur nors vežti? O, gal turi nuosavą mišką? Tai išvis pasaka būtų
Skeptikas 2013-02-12 11:12
Nenustebčiau, kad visas tas šlamštas skaičiuojamas kaip parama. Paskui galima pasigirti, kiek mlrd. dolerių suteikta pagalbos Afrikos valstybėms.
trapecijus 2013-02-12 16:57
Na, pavyzdžiui, Airijoj tai yra keli keli šiukšlių atsikratymo būdai. Gali pirkti spalvotus maišus (nuo šiukšlių išvežimo kompanijų priklauso - vieni violetiniai, kiti melyni, geltoni, balti), kurie kainuoja 5-5,5 eurus ir dėt į juos ką tik nori. Nemaži jie, gali kokį 20kg prikraut, na bet jei turi daug visokių popierių, plastmasių, skarbonkių, tai visai neapsimoka. Vieno maišo trijų-keturių asmenų šeimai per savaitę neužteks. Tad krauni perdirbamas atliekas į vietinį surinkimo punktą ir atsikratai už dyką. Na čia aktualiau tiems kas butuose gyvena. Pas mane prie namo stovi du konteineriai - vienas buitinem atliekom, kitas perdirbamoms atliekoms. Abiejų konteinerių nuoma - 150 euru per metus plius 5 eurai už pirmojo išvežimą, antras išvežamas už dyką. Tad aš labai suinteresuotas rūšiuoti. Paskutiniu metu net stiklą ir senus drabužius priduodu ten kur priklauso. Tai perdirbamų konteinerį veža kas dvi savaites, o kitų atlikų tik per mėnesį prikraunu. Sausį gauni sąskaitą už išvežtas šiukšles už praėjusius metus(išvežimai fiksuojami sekundžiu tikslumu, nes kiekvienas konteineris turi barkodą, kuris nuskanuojamas išvežimo metu). Kiti gudrauja ir palieka šiukšliadėžėse prie supermarketų. Na bet čia jau visai negražu...
rwc 2013-02-13 06:56
Kai kuriose valstybėse yra "plaukiojantys" tarifai. Pavyzdžiui, teko susidurti su tokia sistema. Namas (daugiabutis) moka už buitinių atliekų konteinerio tūrį - kiekvienas litras tikrai nepigus. Yra keli specializuoti konteineriai, už kurių išvežimą mokėti nereikia - bet jeigu ras ten šiukšlių ne į temą, tai visas konteineris formaliai užskaitomas kaip nerūšiuotas, ir kitą mėnesį namas moka dvigubai. Jei buitinės atliekos į konteinerį netelpa - tas pats, kitą mėnesį moki dvigubai, trigubai ir t.t.. Ir kartą ar du per mėnesį pastoviu grafiku rytais išveža stambiagabaritines atliekas (baldus, elektros prietaisus be maitinimo laidų ir pan.), kurias tik tą vieną vakarą gali sukrauti prie konteinerio. Neduok die, kas nors iš kaimynų pamatys išmetant vakuuminę pakuotę su buitinėmis atliekomis arba skarbonkę su plastiku, arba pasiimant paliktą išvežimui mikrobangę - kerštas garantuotas. Nuo tokių smulkmenų kaip išbraukimas iš eilės prie skalbimo mašinos ar reklaminių lankstinukų sumetimas į tavo pašto dėžutę iki skundo tarnyboms, kad turi bute televizorių, už kurį nemoki valstybinio mokesčio (o bauda ne tokia jau maža - ~500Lt. pirmą kartą). Tokioje aplinkoje net nekyla minčių nerūšiuoti, netgi jei gyveni ankštam 20 kvadratų butuke, įskaitant virtuvę, vonią ir prieškambarį. Iš principo, ir pas mus taip būtų galima padaryt, jei konteineriai būtų ne kvartaliniai, o atskiri, pavyzdžiui laiptinėms, ir jei būtų aiškus finansinis motyvas išmesti kuo mažiau buitinių atliekų.
g3n1us 2013-02-13 07:20
va čia tai tvarka. reikia ir pas mus tokios. aišku ten su kerštais, tai žiauriai nuskambėjo...
Arthuras 2013-02-13 09:43
"Rinkliavos dydis – 56 Lt per metus kiekvienam gyventojui." Čia tos įmonės, kuriai moku aš. Taigi aš asmeniškai sumoku 56 litus už tai, kad išveža šiukšles. Turint omeny, kiek vienas žmogus prišiukšlina, tai nėra labai mažai. Kodėl man neinvestavus? Tai, kad studentai nelabai turi ką investuot. Na ir dar - aš nesu kažkoks darboholikas, papildomų darbų, už kuriuos aš jau ir taip susimoku, nedirbu. O paryškinta vieta išvis kažkoks nesusipratimas.
g3n1us 2013-02-13 10:32
Iš tų tavo 56litų atėmus mokesčius gausis koks 28Lt... be preso vargu ar tavo šiukšles iš vis labai ten apsimoko vežti net iki savartyno...