Eglė Merkytė. Skaudi Lietuvos realybė: humaniški gydytojai teisiamųjų suole

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

vygantas 2013-02-11 22:30
Teoriškai gimdyti namie yra mažiau saugu. Be to tai yra brangiau. Tat jei mamytės sutinka prisiimti visą atsakomybę, įskaitant ir medikų klaidas, tai kodėl ir ne, bet tik tegul sumoka akušeriams tos dienos atlygi bei kelionės išlaidas. Bet jei mamytės naiviai mano, jog ims gimdyti namie, o visa likusi visuomenė dengs nelaimingus atsitikimus savo sąskaita, tai čia jau nesąžininga.
marazas 2013-02-12 02:12
Dabar tu man įrodyk kodėl mažiau saugu? Kalbama apie normalius nėštumus, kurie nekelia jokių įtarimų dėl galimų komplikacijų. Nekalbu jau apie gerą tėvų pasiruošimą (ne šiaip tik, kad va - sugalvojau ir gimdau). O apie kainą tai man tavo teiginys išvis nesuprantamas. Kuo "naminis" gimdymas yra brangesnis? Nesugalvoju nei vieno argumento tavo teiginiui pagrįsti. Na, nebent įsivaizduoji, kad gimdymui namuose reikia viso personalo gydytojų ir dar sunkvežimio aparatūros Nenumatytų atvejų visada gali būti, bet taip pat nemažai lemia ir psichologija. Todėl negalima vienareikšmiškai pasakyt, kad gimdymas namuose saugesnis ar ne. Jis saugesnis psichologiškai (nesakau, kad visiems), o tai mažina nenumatytų komplikacijų tikimybę. Tuo pačiu ligoninėje dažniausiai tvyro įtampa, prarandama pusiausvyra, tai sukelia komplikacijas ir t.t. Nesakau, kad taikoma visiems gimdymams, bet tikrai labai daug yra būtent tokių atvejų, kai dėl netinkamo gydytojų elgesio (tai turbūt lemiamas veiksnys) su pacientais, kyla įvairios komplikacijos, kurias vėliau labai naudinga panaudoti statistikai priešinantis gimdymams namuose. Apskritai šis sujudimas ne tik dėl gimdymo namuose, o dėl gimdymo sąlygų gerinimo. Tokių gydytojų-akušerių kaip B.K. yra be galo mažai, nors tai yra būtent tie tikrieji gydytojai, kurie pasišventę savo darbui ir padarys viską, kas įmanoma, kad motina su savo vaiku būtų saugūs, sveiki ir laimingi.
1337 2013-02-12 12:12
O sirdies suntavimo operacijos ar nenori namie pasidaryt? Sio amziaus rykste, IMHO, bus internetas, nes visokiems nevisprociams suteikia proga placiai skleisti pseudomoksla.
1337 2013-02-12 12:25
Kodel maziau saugu? O kaip tu namie padarysi cezari? Ka darysi kai virkstele apie kakla apsivynios? Kaip sustabdysi netiketai kilusi kraujavima? Nestumo metu nuo hormonu nukvakusi mamasa rizikuoja ne tik savo, bet ir savo vaiko gyvybe, kas yra nedovanotina. Mano mama kazkada tiesiai sviesiai yra pasakius, kad as cia vaikstau tik del to, kad gimdymas vyko ligonineje, nors nestumas buvo visiskai normalus. Mano klasioka ir jo mama daktarai vos atgriebe po netiketai prasidejusio kraujavimo, irgi po vadinamojo normalaus ir nekomplikuoto nestumo. Mano dede siandien irgi gyvas tik del to, kad ligonineje medikai spejo atgaivinti kai virkstele pridusino gimdymo metu. Paklausinek savo tevu ir pazistamu mamu, nustebsi suzinojes kiek kartu tie nekomplikuoti nestumai vos nesibaigia tragedija. Dar mociutes gali paklaust kiek "prie smetonos" namuose gimdanciu motinu ir vaiku mirdavo. Zodziu as kategoriskai pries tokias nesamones.
šakės 2013-02-12 12:50
Grįžta natūrali atranka?
Hmz 2013-02-12 13:10
Straipsnis pralinksmino. "Ši moteris Šventa, mylinti besąlygiškai ir taip stipriai, kad mums gali būti sunku tai įsivaizduoti". Ta pačia proga: Spėkit, apie ką čia?
Tir4elis 2013-02-12 13:12
Ponulį, prieš virkaujant tokiais dalykais, pirma reikia bent tema pasidomėt ir pasiskaityt. Lygint avarinius atvejus, apie kuriuos dažnai jau iš anksto yra numanoma ir jei būsima mama tvarkingai lankosi pas daktarus, jai joks akušeris matydamas problemą neleis gimdyt namie. Daug vadinamų avarinių atvejų (toli gražu ne visi žinoma) patyrusio specialisto gali būt sutvarkomi ir be spec įrangos ir t.t. Beje, aš vienas iš tokių atvejų . O lyginant mano gimimo laikus ir dabartinius taip pat būtu gana kvaila ir neatsakinga. Apie smetoninius laikus kalbėt.. Na.. Tai gal dar ankstesnius laikus prisiminkim pasiverkimui? Kas čia per mada lygint nesulyginamus dalykus, bandant žiūrėt į situaciją dabar? Yra čia ir dabar, o ne visai skirtinga situacija prieš n metų. Skiriasi ir visuomenės išprusimas, ir medicininis lygis, taigi gal baigiam paprasčiausiai paistyt?
1337 2013-02-12 13:39
Taigi as aiskiai parasiau, visi mano mineti atvejai buvo pripazinti saugiais, iki kol neatejo pats gimdymas! Taip, kol tu naminiu gimdymu vyksta vienetai, tol ir apie nelaimes negirdime. Bet lygiai taip pat apie auto nelaimes niekas negirdedavo, kai per visa sali tebuvo 20 automobiliu. Pagauni minti? Nors kita vertus gal ir verta skatinti tokius gimdymus: protingos vistiek gimdys ligoninese, o idiotes susirinks naturali atranka. Kaip ir buvo per amzius, kol ties "nieko neismanantys" daktarai nepradejo gelbeti "viska zinanciu"
Hmz 2013-02-12 13:40
Kaip dažnai būna tas tavo "dažnai"? Visada?
šakės 2013-02-12 13:59
Galim. Gimdymas namuose nelabai skiriasi nuo gimdymo viduramžiais. Nėra įrankių, nėra sterilios aplinkos, nėra galimybės esant reikalui skubiai atlikti operaciją. Be to, kur priežiūra po gimdymo? Įsivaizduoji, kad akušerė kelias valandas po gimdymo prie vienos mamos budės?
Arthuras 2013-02-12 19:38
Ai, iš tikrųjų, reikėtų leisti viską. Kaip jau kažkas minėjo - natūrali atranka. O kai kas nors atsitiks, reikia, kad žiniasklaida praneštų. Ir po kiek laiko, bus ramu.
Xdmin 2013-02-12 21:16
Deja negalima zmonems leisti visko, nes bus bardakas. Tam ir yra kas nurodo kaip galima elgtis o kaip ne. Sakot naturali atranka, visi zmones reikalingi vienodai, vieni gabesni labiau, kiti maziau. Tie maziau gabus dazniau dirba juodus darbus, kuriuos kazkas juk vistiek turi atlikti.
evaldosia 2013-02-26 19:48
prisiminiau kaip prieš 20 metų elektronikos inžinierius įvedė programą į skaičiavimo mašiną.kaip ant jo staugė pusę valandos programuotoja-gal nori kad mane atleistu?kodėl darai mano darbą? panašiai elgiasi ir sveikatos apsaugos klerkai,juk kokia netvarka ,juk kažkas kišasi į sveikatos apsaugos sritį,be jų žinios.lietuvoje kiekvienas stengiasi išlaikyti monopolija.nesiimu spręsti ar gerai išgelbėti silpną vaiką gimdymo metu,bet kuris mirtu po 1,5 metų dėl širdies ydos.bet 1,5 metų daktarai su tuo vaiku darbo tikrai turės.pažiūrėkite kokį fantastinį filmą apie totalinę visuomenės kontrolę,man tokia ateitis gal ir nepatiktu.
cia. 2013-09-26 19:59
Šitas pralinksmino