Penktadienio kosminis prasilenkimas: kaip tai bus? (Video)  (8)

Šį penktadienį pro Žemę pralėks asteroidas 2012 DA14. Šis kosminis prasilenkimas, pasak NASA atstovų, bus nors ir nepavojingas, tačiau svarbus įvykis: pirmą kartą per netoli Žemės skriejančių asteroidų nuolatinio stebėjimo istoriją toks didelis kosminis kūnas pralėks pro mūsų planetą tokiu mažu atstumu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ruošdamasi šiam kosminiam pasimatymui su asteroidu 2012 DA14, NASA paskelbė su juo susijusią išsamią informaciją. Taigi, pernai vasarį atrastas asteroidas 2012 DA14 Žemei artimiausią savo orbitos tašką pasieks vasario 15 d. 21.26 val. Lietuvos laiku. Tuo metu jis bus už 27 680 kilometrų nuo Žemės paviršiaus.

Šis atstumas yra gerokai mažesnis už telekomunikacijų palydovų orbitų aukštį (apie 35 800 km nuo Žemės paviršiaus). Šį kartą, pasak NASA mokslininkų, asteroidas saugiai prasilenks su mūsų planeta, tačiau reikia atminti, kad 2012 DA14 dydis beveik atitinka kosminį objektą, kuris 1908 m. rėžėsi į Sibirą netoli Akmeningosios Tunguskos upės (vadinamasis Tunguskos meteoritas).

2012 DA14 skersmuo yra maždaug 49 metrai, jis yra perpus mažesnis už Tarptautinę kosminę stotį (TKS skersmuo - 109 metrai). Kad būtų galima geriau įsivaizduoti asteroido dydį, pakanka pasakyti, kad jis užimtų apie pusę futbolo aikštės.

Žemės Šiaurės pusrutulio atžvilgiu šis asteroidas per beveik visą jo artėjimo prie Žemės laiką bus žemiau horizonto, tačiau artimiausioje skrydžio atkarpoje jį bus galima gerai stebėti, sakoma pranešime.

Asteroido skrydžio trajektorija sudaro aštrų kampą su palydovų orbitomis, todėl manoma, kad jis su nė vienu iš jų nesusidurs, praneša NASA atstovai. Dabartinė 2012 DA14 orbita yra panaši į Žemės orbitą, bet šiek tiek pakreipta. Šis asteroidas du kartus kerta Žemės orbitos kelią, tačiau artėjantis prasilenkimas kitą savaitę bus pats artimiausias per daugelį dešimtmečių, sakoma pranešime. Asteroidui lekiant pro Žemę 7,82 km/s greičiu, dėl mūsų planetos traukos jo orbita bus šiek tiek pakeista.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(10)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: